Terve.fi

Yleistietoa kitarisoista

Miten kitarisat voivat oireilla? Kitarisat voivat aiheuttaa vaikeutuneen hengityksen. Kitarisaleikkaus suoritetaan yleensä päiväkirurgisena toimenpiteenä.
Teksti Toimitus

Lapset toipuvat kitarisaleikkauksesta nopeasti ja leikkauksen jälkeiset haitat ovat lieviä ja yleensä vaarattomia. Nenän takaosien alue voi olla arka ja turvoksissa, joten kipulääkettä (esim. parasetamolia, annos riippuu lapsen koosta) voi antaa muutaman vuorokauden ajan leikkauksen jälkeen. Kuorsausta voi esiintyä leikkausalueen turvotuksen vuoksi ja lapsen hengitys voi haista pahalle limakalvon parantuessa leikkauksen jälkeisinä päivinä, mutta molemmat edellämainituista häviävät muutaman päivän kuluessa.

Lue suurentuneen kitarisan oireista.

Leikkauksen jälkeinen verenvuoto on harvinaista ja tulee esiin useimmiten jo leikkauspäivänä. Jos tällaista ilmenee, pitää lapsi viedä heti takaisin sairaalaan.

Suurentuneen kitarisan yleisyys ja periytyvyys

Kitarisan poistoleikkaus on yksi yleisimmistä lapsille tehdyistä toimenpiteistä Suomessa. Vuonna 2004 tehdyn kartoituksen mukaan kitarisan poistoleikkaus olisi tehty jopa neljäsosalle alle kouluikäisistä lapsista, mutta nykyään kitarisaleikkaukseen suhtaudutaan varovaisemmin johtuen sen kiistanalaisista hyödyistä.

Suurentuneen kitarisan periytyvyydestä ei ole tutkimustietoa saatavilla.

Suurentuneen kitarisan ennuste

Suurentuneen kitarisan ja myös kitarisaleikkauksen ennusteet ovat hyvät.

Lähteet:

Blomberg K. Tietoa potilaalle: Kitarisa ja kitarisan poisto, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2015.

ICD-10:

J35.2 Kitarisan liikakasvu

Lue lisää:

Julkaistu: 5.5.2018
Kommentoi »