Terve.fi

Kita- ja nielurisaleikkaus parantaa uniapnealapsen elämää

Kita- ja nielurisaleikkaus parantaa uniapnealapsen elämää
Uniapneaa potevat lapset todella hyötyvät kita- ja nielurisojen leikkaamisesta, tuore yhdysvaltalaistutkimus varmistaa. Leikkauksen myötä lasten elämänlaatu paranee ja oireet vähentyvät. Lue lisää.
Julkaistu 5.2.2015

Obstruktiivista uniapneaa potevat lapset todella hyötyvät kita- ja nielurisojen leikkaamisesta, tuore yhdysvaltalaistutkimus varmistaa. Leikkauksen myötä lasten elämänlaatu paranee ja oireet vähentyvät, Pediatrics-lehdessä julkaistut tulokset osoittavat.

Tutkimukseen osallistui 450 obstruktiivista uniapneaa potevaa 5–10-vuotiasta lasta, joista puolet satunnaistettiin kita- ja nielurisaleikkaukseen ja puolet sai toimia vertailuryhmänä. Lasten elämänlaatua ja oireilua selvitettiin kyselymittareilla.

Mittaukset tehtiin tutkimuksen alussa sekä seitsemän kuukautta leikkausten jälkeen. Niiden perusteella kita- ja nielurisaleikkauksessa olleiden lasten elämänlaatu parani ja uniapneaan liittyvät oireet vähentyivät huomattavasti enemmän kuin verrokkilasten. Parannuksia havaittiin melkein jokaisella käytetyllä mittarilla.

Aiemmista tutkimuksista kita- ja nielurisojen leikkaamisen tiedetään parantavan uniapnean 80–90 prosentilta lapsista. Uniapneaa potee noin 1–2 prosenttia lapsista.

Lue lisää:

Kommentoi »