Terve.fi

Kysy asiantuntijalta sairauksista - 12911

Julkaistu 1.8.2001

Kysymys:

Hei!

Olen 29-vuotias nainen, asun Englannissa ja käännyn Teidän puoleenne koska en ole onnistunut saamaan apua täältä. Olen aina ollut hyvin terve, mitään muuta ei ole koskaan ollut kuin flunssia ja vatsatauteja, niitäkin hyvin harvoin. Kärsin heinänuhasta, hoidan sitä antihistamiineilla 6-8 viikkoa kesäisin.

Vaivani on kitarisantulehdus joka alkoi 15.04.2001. Kurkku oli niin kipeä ja yskiminen niin pahaa että nukkumisesta tai syömisestä ei tullut mitään ja yskimisen seurauksena kaikki lihakset kipeänä. Limaneritys myös runsasta. Menin lääkäriin 18.04. ja sain penisiliiniä..se ei auttanut ollenkaan joten palasin lääkärille (21.04.), eri henkilö tällä kertaa. Hän määräsi minulle cephalexin-antibiootteja (3 kapselia/pvä, viiden päivän kuuri). Näillä alkoivat oireet helpottaa mutta kurkku edelleen kirkuvan punainen ja pieni valkoinen ‘näppy’ vasemmalla puolella. Menin uudelleen ‘omalle’ lääkärille joka antoi 7 päivän kuurin Cephalexin-tabletteja. Oireet olivat lievät mutta edelleen olemassa. Tässä vaiheessa menin viikon lomalle Kreikkaan ja loman jälkeen taas omalle lääkärille. Tällä kertaa sain Eryhtromycin’iä, muistaakseni 7 pvän kuuri.

Tässä vaiheessa olin niin kiukkuinen että painostin lääkärin kirjoittamaan lähetteen testeihin. Testistä ei sitten löytynyt mitään, hemoglobiini, kilpirauhanen ja mitälie muita kokeita otettiin mutta kurkkua lukuunottamatta olen täysin terve. Sain taas 7 pvän kuurin Cephalexinia mutta sen loputtua oireet ovat edelleen selkeät joskin eivät kovin tuskalliset.

Viime visiitillä kysyin voisinko aloittaa punttisalilla käynnin vai vieläkö on levättävä. Sanoi että liikunta voisi vahvistaa minua ja näin auttaa…

Kovin kummalliselta minusta tuntuu että edelleen on kurkku hiukan kipeä ja pieni valkoinen ‘näppy’ näkyvissä. Aikaa on mennyt kohta 3 ja puoli kuukautta!

Kysyin että eikö nyt mitään olisi tehtävissä, nieluviljely tai kenties niin vahvat antibiootit että pöpöt varmasti kuolevat. Vahvat antibiootit kuulemma olisivat pahasta joten niihin ei lähdetä… Nieluviljelystä ei kuulemma ole apua. En halua enää popsia antibioottejakaan…

Eli onko vain kestettävä vai olisiko parasta poistattaa kitarisat?

Kiitos etukäteen!!

Näytä vastaus

Vastaus:

Suosittelen, että hakeudut korvalääkärin tutkimuksiin. Pitkittyneessä kurkkukipuongelmassa kurkku tulee tutkia peilaamalla nielu äänihuuliin ja ylänieluun saakka (yleislääkärikin voi tehdä tutkimuksen, jos riittävät välineet ovat käytettävissä). Limakalvon mahdolliset pintamuutokset ja esim haavaumat ja paiseet tulee poissulkea nielun tarkalla tutkimisella. Pitkittynyt tai uusiva angiina on tietysti mahdollinen, jos kefalosporiini-antibiootti auttaa oireisiin, mutta oireet uudelleen palaavat. Suosittelen, että oireiden palatessa nielusta otetaan ennen antibioottien aloitusta nieluviljely, ja jos A streptokokki löytyy, se voidaan hoitaa uusivassa tapauksessa klindamysiini-(Dalacin) tai amoksisilliini/klavulaanihappo-(Spectramox/Clavurion/Augmentin) antibiootein. Korvalääkäri voi ottaa kantaa myös mahdolliseen nielurisojen poistotarpeeseen. Kroonistuvat ja arpeuttavat toistuvat nielutulehdukset voivat joskus aiheuttaa myös hermoperäisiä kuputiloja kurkun alueelle. Tällaisessa tapuaksessa nielu ei tietysti enää punottaisi kipuoireiden yhteydessä ja oireisto alkaisi nielun liikkeiden yhteydessä kuten haukotellessa. Joskus pitkittynyttä nielun kipuilua voivat aiheuttaa nielun rakenteelliset seikat (nielun luuston rakenne), jota korvalääkäri voi selvittää tunnustelemalla nielua sormin. Jos taudin alkuvaiheessa yskä kuului oireistoosi, on todennäköistä, että tautisi oli keuhkoputkentulehdus ja kurkunpääntulehdus. Jälkimmäinen aiheuttaa äänen käheytymisen, koska äänihuulet siis tulehtuvat. Tauti on yleensä virusinfektio ja taudin aikana äänihuulia ei saisi rasittaa puhumalla, sillä silloin äänihuulikipu ja -turvotus pitkittyvät. Korvalääkäri voi tutkimuksessaan myös selvittää onko kysymyksessä ennemminkin tälläinen kroonistunut äänihuuliongelma. Huomattakoon vielä, että joskus allergiaoireetkin voivat esiintyä nielukipuna. Ongelmasi on siis korvalääkärin erikoisalaa, joten suosittelen spesialistin tutkimusta varmuuden vuoksi. Pitkittynyt kurkkukipu (lievä nielukipu toistuvasti lievän vilustumisen jälkeen) on kuitenkin varsin tavallinen oire, eikä aina syy selviä tutkimuksissakaan. Oiretta voi kuitenkin tilapäisesti lievittää puudutta sisältävillä kurlausvesillä tai tavallisilla särkylääkkeillä (kuten ibuprofeiini).

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.