Korvatulehduskierteistä kärsiviin lapsiperheisiin on Oulussa jaettu testikäyttöön kotimittari, jolla voidaan helposti tarkkailla lapsen tilaa. Turhilta lääkärireissuilta on vältytty.
Helppokäyttöinen mittari helpottaa oireiden tulkitsemista
Oulussa on ollut testikäytössä viime syksystä lähtien Otometri-niminen laite, joka mittaa korvatulehduksen asteen vaikka kotisohvalla.
Laite on internetin kautta yhteydessä mittauskeskukseen. Siellä testi analysoidaan ja tulos kerrotaan värikoodein käyttäjälle.
Vihreä väri kertoo, että korvat ovat terveet, keltainen kehottaa tarkkailemaan tilannetta ja punaisen kohdalla lähdetään lääkärin vastaanotolle.
- Katso tästä video korvatulehduksen oireista
Vastaanottokäynnit vähentyneet huomattavasti
Testipaikkakunnalla Oulussa korvien kotimittaus on vähentänyt turhia vastaanottokäyntejä selvästi.
– Aiemmin perheet toivat flunssaisia lapsia nopeasti lääkäriin kysyäkseen, joko tarvitaan antibioottikuuria. Nyt he ovat pysytelleen kotona, terveyskeskuslääkäri Satu Vavuli kertoo Helsingin Sanomille.
Usein lasten korvatulehdus paranee itsestään. Vain noin puolet Vavulin vastaanotolla käyvistä tarvitsee antibioottikuurin. Lopuille riittää lepo ja tilanteen tarkkailu kotona.
– Valtakunnallisesti kotimittareiden käytöstä olisi valtavasti hyötyä. Nykyisin korvatulehdusepäilyn vuoksi tehdään vuosittain jopa satoja tuhansia lääkärikäyntejä, tutkimuspäällikkö Arto Palmu Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo Helsingin Sanomille.
Luotettavuudesta eriäviä mielipiteitä
Lääkärikäyntien tarpeellisuudesta ja Otometri-laitteen luotettavuudesta ollaan kuitenkin kahta mieltä.
– Turhia lääkärikäyntejä ei ole. Vaikka laite toteaisi, että korvatulehdusta ei ole, ei se tarkoita, etteikö lapsi voisi olla vakavasti sairas, lastentautiopin professori Matti Uhari Oulun yliopistolta kertoo Helsingin Sanomille.
Uhari huomauttaa myös, ettei laitteen luotettavuutta ei ole riittävän pitävästi osoitettu.
Sen sijaan terveyskeskuslääkäri Vavuli pitää Otometri-laitetta luotettavana.
Uusi teknologia lisää kotihoitoa
Korvien kotitutkimusta voi verrata verenpaineen tai verensokerin mittaamiseen: ennen mittareita oli vain ammattilaisilla, mutta nyt ne ovat levinneet potilaille kotikäyttöön.
Oman terveydentilan tarkkailu ja hyvinvoinnin edistäminen kiinnostaa yhä enemmän, ja kehittyvän terveysteknologian myötä se on entistä helpompaa.
- Aiheesta lisää: Hurja tulevaisuuskuva: korvaako teknologia lääkärin?
Lähteet:
Lue myös:
Haluatko vähemmän korvatulehduksia lapsellesi? Tämä voi auttaa