Terve.fi

Pipi korvassa - taas!

Pipi korvassa - taas!
Lapsen itkiessä kipeää korvaa ensimmäinen ajatus on, että lapsella on korvatulehdus. Se on kiusallinen lasten tauti, jota sairastaa noin 90 prosenttia lapsista. Pojilla tauti on hieman yleisempää kuin tytöillä.
Julkaistu: 27.6.2006

Tulehduksia esiintyy eniten noin vuoden ikäisillä lapsilla. Riski pienenee toisen ikävuoden jälkeen. Kyse on mittavasta kansantaloudellisesta ongelmasta.

Forum24 suoritti Poliklinikka.netissä helmikuun aikana korvatulehdusgallupin. Kahden viikon aikana galluppiin osallistui 1 179 vastaajaa.

Tulosten mukaan korvatulehdus aiheuttaa kierteen, jossa tulehdus toistuu yli kuusi kertaa vuoden sisään.

Yleensä flunssa syynä

Tutkimustyö lasten korvaongelmien vähentämiseksi on jatkuvasti käynnissä. Tilastojen mukaan korvatulehdukset ovat kuitenkin vain yleistyneet.

Päivähoitomuodolla on todettu ratkaiseva vaikutus lasten korvatulehduksien määrään. Tutkimusten mukaan päiväkodissa lapsella on 2-4 kertaa suurempi riski saada korvatulehdus verrattuna koti- tai perhepäivähoitoon.

Puolet korvatulehdusgalluppiin vastanneista arveli korvakierteen johtuneen enimmäkseen flunssasta ja viruksesta.

Noin 20 prosenttia arveli tulehduksen johtuneen päiväkodista. Viidennes vastaajista kertoi korvatulehduksen johtuneen myös ahtaista korvakäytävistä ja muista rakenteellisista syistä.

Tehokkaan hoidon ansiosta pysyvät vauriot ovat harvinaisia, mutta etenkin toistuvat tulehdukset ovat ikävä riesa.

Kun lapsi sairastuu korvatulehduskierteeseen, koko perhe kärsii. Yleensä tulehdukset vaativat lääkärillä käyntiä, yö valvomisia ja töistä poissaolemista hoitovapaan ajan.

Seitsemän prosenttia vastaajista kertoo korvatulehdusten aiheuttaneen lapselle jälkiseuraamuksia. Eniten korvatulehdukset ovat vaikuttaneet liimakorvaisuuteen ja kuulon alenemaan. Joillekin tulehduskierre on aiheuttanut tasapainohäiriöitä.

Kotikeinot ehkäisevät

Lähes 60 prosenttia vastaajista on päässyt korvatulehduksista eroon antibioottikuurin avulla. Noin 30 prosentille vastaajista myös korvien putkitus ja kitarisojen poistaminen on auttanut korvakierteeseen.

Myös kotikeinoin voidaan välttää korvatulehduksen riskiä. Tupakoinnin välttäminen sisätiloissa, nuhan aikana lapsen nukkuminen pääpuoli kohotettuna sekä tutin käytön lopettaminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ovat hyviksi havaittuja keinoja. Gallupin tulosten perusteella hysteriaan ei ole aihetta, jos lapsella joskus on korvatulehdus. Tärkeintä on, että tulehdukset todetaan ja hoidetaan huolellisesti.

Kommentoi »