Sairaudet

Lasten flunssa

Flunssa eli nuhakuume on nenän ja nielun alueen tulehdus. Sitä aiheuttavat monet virukset kuten rinovirukset, adenovirukset ja enterovirukset. Rinovirukset, joita on yli 100 eri tyyppiä, ovat kaikkein yleisimpiä flunssan aiheuttajia.

Teksti Toimitus
3.10.2013 Terve.fi

Flunssa eli nuhakuume on nenän ja nielun alueen tulehdus. Sitä aiheuttavat monet virukset kuten rinovirukset, adenovirukset ja enterovirukset. Rinovirukset, joita on yli 100 eri tyyppiä, ovat kaikkein yleisimpiä flunssan aiheuttajia.

Flunssassa ylähengitystiet ja erityisesti nenän sisäpuoli tulehtuu, turpoaa ja punoittaa ja limaneritys lisääntyy. Flunssa on hyvin tavallinen sairaus, se on lapsuusajan yleisin tarttuva tauti.

Monet lapset saavat vuoden aikana 3-6 flunssatartuntaa, erityisesti talvella ja se on yleisin syy lasten lääkärikäynteihin.

Koska flunssa on ensimmäisen kolmen vuorokauden aikana erittäin tarttuva, se leviää hyvin nopeasti ihmisestä toiseen. Tartunta tapahtuu ilmateitse pisaratartuntana flunssapotilaan yskiessä tai aivastaessa tai kosketustartuntana suoran kosketuksen välityksellä.

Lasten flunssa, oireet

Flunssa alkaa yleensä tukkoisella nenällä ja aivastelulla. Tätä seuraa nuha, joka ilmenee nenästä vuotavana kirkkaana eritteenä. Muutaman päivän kuluttua vuoto muuttuu paksummaksi valkoiseksi tai keltaiseksi eritteeksi. Hengitysteihin vuotavat eritteet (takanielun limaisuus) aiheuttavat yskää. Usein lapsella on myös kurkkukipua, uneliaisuutta, lievää kuumetta ja ruokahaluttomuutta. Korkea kuume on harvinaista flunssassa.

Komplikaatiot

Yleensä flunssa paranee itsestään 7-10 päivän jälkeen. Hengitysteiden limakalvojen turpoaminen voi joskus kuitenkin tukkia nenän sivuontelot, jolloin nämä eivät pääse tyhjenemään. Tämä aiheuttaa sivuontelotulehduksen eli sinuiitin.

Limaa voi myös joskus kertyä välikorvan nenänieluun yhdistävään korvatorveen, jolloin korvatorvi tukkeutuu. Tämä voi aiheuttaa välikorvatulehduksen, jonka oireena on korvakipu. Jos epäilet, että lapsellasi on välikorvatulehdus, ota yhteys lääkäriin.

Tukkoinen nenä voi vaikeuttaa erityisesti vauvojen imemistä, sillä vauvat osaavat hengittää huonosti suun kautta. Siksi on pidettävä säännöllisiä taukoja vauvaa ruokittaessa, jotta tämä voi hengittää. Tämä voi myös lisätä elimistön kuivumisen riskiä, jos vauva ei pysty juomaan riittävästi nesteitä.

Hoito / Mitä tehdä?

Koska flunssa on virusten aiheuttama, bakteereja tappavat antibiootit eivät auta flunssaan. Flunssaan ei tällä hetkellä ole mitään tehokasta viruksiin tehoavaa lääkehoitoa. Flunssan oireita voidaan kyllä lievittää erilaisin keinoin. Rohkaise lasta juomaan paljon nesteitä. Se voi lievittää kurkkukipua, vähentää yskää ja auttaa liman poistumista nenästä.

Jos lapsi ei halua syödä kiinteää ruokaa, siitä ei lyhytaikaisen oireena ole yleensä haittaa. Vuotava nenä voi vähentää lapsen ruokahalua. Lapsen on levättävä ja vältettävä fyysistä rasitusta flunssan ensimmäisten päivien aikana.

Hengittäminen voi helpottua käyttämällä ilmankosteuttajaa lapsen makuuhuoneessa. Ilmankosteuttaja on muistettava puhdistaa säännöllisin väliajoin valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Lapselle voidaan antaa suolaliuosta nenätippoina tai nenäsumutetta irrottamaan nenän limaa ja helpottamaan hengittämistä. Ne auttavat pitämään nenäkäytävät kosteina, mikä vähentää komplikaatioiden kuten korvatulehduksen ja sivuontelotulehduksen riskiä.

Nenätippojen käyttö vähentää nenän limakalvojen turvotusta. Niitä saa käyttää korkeintaan vain kolmen peräkkäisen päivän ajan. Turvotusta vähentävien nenätippojen käyttö voidaan aloittaa uudestaan vasta kahden viikon kuluttua.

Vanhempien lasten päätä voidaan heidän nukkuessaan kohottaa ylimääräisellä tyynyllä, sillä se voi helpottaa hengittämistä nenän ollessa tukkoinen. Opeta lapsi niistämään nenänsä säännöllisin väliajoin. Käytä paperinenäliinoja ja heitä ne pois käytön jälkeen.

Lapselle voidaan antaa parasetamolia tai ibuprofeenia, jos hänellä on kuumetta ja hän on huonovointinen. Älä koskaan annan lapselle aspiriinia, sillä se voi aiheuttaa Reyen oireyhtymän, joka on maksaa ja aivoja vaurioittava vakava sairaus.

Kuva: Nenäsumute helpottaa hengitystä.

Antihistamiineilla hoidetaan allergioita eivätkä ne tehoa flunssaan. Pitkään jatkuva kirkas vuoto nenästä sekä aivastelu voivat olla allergian oireita. Keskustele asiasta lääkärin kanssa. Jos vain toinen sierain vuotaa, ota yhteys lääkäriin, jotta voidaan selvittää, onko kyseessä jokin muu ongelma. Vain toisesta sieraimesta vuotava nenä voi joskus merkitä sitä, että lapsi on työntänyt vieraan esineen sieraimeensa.

Ota yhteys lääkäriin myös silloin, jos sinusta näyttää, että lapsella ei ole kaikki hyvin, tai jos hänellä on korkea kuume, hengitysvaikeuksia, paheneva yskä, voimakas kurkkukipu, nielemiskipuja, päänsärkyä, kipuja kasvoissa, korvakipua, turvonneet imusolmukkeet kaulassa tai vatsakipuja. Kaikki nämä oireet viittaavat komplikaatioihin tai johonkin muuhun sairauteen.

Ennaltaehkäisy

Flunssan ehkäisy lapsilla on mahdotonta.

Flunssavirukset leviävät ilmassa olevien pisaroiden sekä kosketuksen välityksellä. Säännöllinen käsienpesu voi vähentää flunssatartunnan mahdollisuutta. Pidä lapsi poissa päiväkodista tai koulusta, jos flunssa on raju tai hänellä on kuumetta. Usein hän ei huonokuntoisena haluakaan olla muiden lasten seurassa. Lapset, jotka kasvavat kodeissa, joissa tupakoidaan, saavat flunssan useimmin kuin tupakoimattomissa kodeissa kasvaneet lapset. Siksi on hyvä välttää altistamasta lasta passiiviselle tupakoinnille.

Erityyppisten yrttivalmisteiden ja vitamiinien käytön tehokkuudesta flunssan ehkäisyssä ei ole tieteellistä näyttöä.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi