Terve.fi

Päänsärky

Päänsärky
Päänsärky itsessään on harvoin merkki mistään vaarallisesta sairaudesta. Kuitenkin jos päänsärkyyn liittyy muita oireita, voi kyseeseen tulla kaksi harvinaista mutta vakavaa sairautta.

Onko päänsärky vaarallista?

Aivokalvontulehdus

Jos lapsellasi on päänsärkyä, tarkasta onko hänellä seuraavat muut oireet:

 • Kuumetta
 • Niskajäykkyyttä
 • Oksentelua

Yhdessä nämä oireet voivat olla merkkejä aivokalvontulehduksesta ja siinä tapauksessa sinun on vietävä lapsesi välittömästi sairaalaan.

Kohonnut aivopaine

Aivoihin kohdistuva aivokasvaimen tai aivoverenvuodon aiheuttama lisääntynyt paine voi myös aiheuttaa voimakasta päänsärkyä. Yleensä tämän tyyppisistä sairauksista kärsivällä lapsella on myös muita oireita kuten:

 • Oksentelua
 • Kävelemisvaikeuksia
 • Puhumisvaikeuksia
 • Persoonallisuuden muutoksia

Aivoihin kohdistuvan kohonneen paineen aiheuttamat päänsäryt ovat hyvin voimakkaita ja niillä on taipumusta olla pahempia yöllä tai aikaisin aamulla.

Milloin lääkärin hoitoon

Vie lapsi välittömästi lääkäriin tai soita hätänumeroon 112 jos:

 • Lapsesi päänsärky on niin voimakas, ettei hän pysty tekemään mitään
 • Lapsesi päänsärkyyn liittyy muita oireita kuten horjuva kävely, epäselvä puhe tai sumentunut näkökyky.
 • Lapsellasi on sekä päänsärkyä että korkea kuume.
 • Lapsesi päänsärkyyn liittyy niskajäykkyyttä tai oksentelua.
 • Lapsesi päänsärkyyn liittyy alentunut tajunnan taso tai äärimmäinen uupumus (horteisuus).

Varaa aika lääkäriltä jos:

 • Lapsellasi on päänsärkyä aamulla tai jos hän herää keskellä yötä päänsärkyyn.
 • Lapsellasi on päänsärky, joka kestää kauemmin kuin muutaman tunnin eikä lähde särkylääkkeillä, kuten parasetamolilla tai ibuprofeenilla.
 • Lapsesi valittaa jatkuvasti päänsäryistä tai hänellä on toistuvia voimakkaita päänsärkykohtauksia.
 • Lapsesi päänsäryt häiritsevät hänen onnellisuuttaan, elämänlaatuaan, koulunkäyntiään tai muita toimia.

Ennen kuin viet lapsen lääkärin luo, yritä koota joitakin tietoja lapsesi päänsäryistä. Jos mahdollista, pidä päiväkirjaa päänsäryistä: milloin ne ilmaantuvat, kuinka kauan ne kestävät, miltä särky tuntuu (jyskyttävältä, paineelta, jne.) ja pahentavatko vai helpottavatko jotkut toimet tai asennot särkyä. Nämä tiedot auttavat lääkäriä ymmärtämään, mistä lapsesi päänsäryt johtuvat.

Päänsäryn tavallisimmat syyt

Lapset kärsivät usein päänsäryistä, joita aiheuttavat tavalliset tulehdukset (vilustuminen, kurkkukipu, sivuontelotulehdus tai muu kuumetta aiheuttava tulehdus), unen puutteesta johtuva uupumus, aterian väliin jäämisestä johtuva alhainen verensokeri, tai näköongelmat.

Myös migreeni ja jännityspäänsärky ovat lapsilla melko tavallisia. Migreeni on jyskyttävää päänsärkyä, joka ilmenee muiden oireiden kuten pahoinvoinnin, oksentelun, ja näköhäiriöiden ohella. Migreenin aiheuttajaa ei tunneta tarkalleen, mutta sillä on taipumusta periytyä suvussa. Jännityspäänsäryt johtuvat stressistä ja/tai pelkotiloista. Ne eivät ole yhtä yleisiä lapsilla kuin aikuisilla.

On tavallista, että lapsilla on useampia kuin yksi päänsärkytyyppi ja tämä voi aiheuttaa sekaannusta vanhemmille ja hoitajille. Voi olla vaikea tietää milloin pikkulapsella on päänsärkyä, koska hän ei vielä pysty kertomaan särystään. Kuitenkin voit etsiä joitakin merkkejä siitä. Kun lapsella on päänsärkyä, hänen olonsa voi näyttää epämukavalle, hän saattaa itkeä enemmän kuin tavallisesti ja joissakin tapauksissa näyttää kalpeammalta ja vaisummalta kuin tavallisesti. Päänsärystä kärsivä lapsi tavallisesti myös pitelee päätään.

Kotihoito

Ennen päänsäryn hoitoa olisi yritettävä selvittää sen aiheuttaja. Kun se on tiedossa, voit noudattaa joitakin seuraavassa esitellyistä hoidoista:

1. Jännityspääsäryt ovat yleensä stressin ja pelkotilojen aiheuttamia ja siinä tapauksessa särkylääkkeet voivat tuoda vain väliaikaisen ratkaisun. Stressin aiheuttajan selvittäminen on ensimmäinen askel jännityspäänsäryistä lopullisesti eroon pääsemiseksi, mutta se saattaa olla haastavaa. Voit aloittaa puhumalla lapsellesi asioista, jotka voisivat mielestäsi aiheuttaa hänelle stressiä tai jännitystiloja.

2. Huono ryhti, erityisesti istuessa, tai painavan koulurepun paino voivat kipeyttää niskan ja hartioiden lihaksia ja aiheuttaa jännityspäänsärkyä. Aristavien lihasten hierominen voi usein helpottaa särkyä.

3. Anna lapsellesi jotain syötävää tai juotavaa, jos hän on nälkäinen eikä ole syönyt mitään yli kolmeen tai neljään tuntiin. Tässä tapauksessa alhaiset verensokeritasot voivat olla päänsäryn syynä. Tämän tyyppisiä päänsärkyjä voi helposti ennaltaehkäistä:

 • varmistamalla, että lapsesi syö säännöllisiä aterioita ja pysyy hyvässä nestetasapainossa.
 • varmistamalla, että lapsesi syö aamiaista. Aamiainen on erityisen tärkeässä asemassa päivän ensimmäisenä ateriana.
 • antamalla lapsellesi terveellisiä välipaloja aterioiden välillä. Tarjoa lapsellesi valikoima hedelmiä, vihanneksia, kokojyväruoka-aineita ja vähärasvaisia maitotuotteita välipaloina. Vältä makeita välipaloja ja makeisia, jotka voivat itse asiassa aiheuttaa alhaisen verensokerin ja päänsärkyä.

4. Jos lapsellasi on keskittymistä vaativia tehtäviä, opeta häntä pitämään usein toistuvia taukoja. Tauot voivat auttaa jännityspäänsäryn ennaltaehkäisemisessä.

5. Päänsärky, joka aiheuttaa kipua otsassa, voi johtua otsaontelon tukoksesta. Otsaontelopäänsärkyihin liittyy yleensä vilustumisoireita kuten vuotava nenä, yskä ja kuumetta. Tämän tyyppinen päänsärky voi kuitenkin olla myös näköongelmien aiheuttama. Jos lapsesi valittaa jatkuvasti päänsärystä otsan alueella, varaa aika lääkäriltä. Jos epäilet, että lapsellasi on näköongelma, vie hänet silmälääkäriin.

6. Kuume voi aiheuttaa päänsärkyä, joten tarkasta lapsesi lämpötila. Jos hänellä on kuumetta, voit antaa hänelle kuumetta alentavia lääkkeitä, jotka voivat auttaa pääsemään eroon päänsärystä.

7. Migreenistä kärsivän lapsen on saatava maata pimeässä ja hiljaisessa huoneessa, olipa hän sitten kotona, päivähoidossa tai koulussa. Migreenistä kärsivät lapset haluavat usein nukkua, sillä yleensä päänsärky on ohi nokkaunien jälkeen.

8. Jos lapsesi on taipuvainen kärsimään migreenistä, säännölliset ateriat ja riittävä unensaanti voivat auttaa ennaltaehkäisemään kohtauksia.

9. Särkylääkkeitä kuten parasetamolia tai ibuprofeenia voidaan antaa lapselle sekä migreeniin että jännityspäänsärkyyn. Lääke pitäisi ottaa heti, kun päänsärky alkaa ja jos lapsesi oksentelee, voit antaa lääkkeen peräpuikkona.

 • ÄLÄ kuitenkaan anna lapsellesi aspiriinia tai mitään aspiriinipohjaisia lääkkeitä. Aspiriini on yhdistetty Reyen oireyhtymän, harvinaisen mutta vakavan aivo- ja maksasairauden kehittymiseen.

10. Jos lapsesi ei voi paremmin lääkityksen jälkeen, ota yhteys lääkäriin keskustellaksesi vaihtoehtoisista lääkkeistä tai hoidoista. Jotkut isommat lapset ja nuoret ovat saaneet apua akupunktiosta migreenin hoidossa.

Julkaistu: 18.8.2011
Kommentoi »