Terve.fi

Aivoverenkiertohäiriö eli aivoinfarktiAivoverenkiertohäiriö eli aivoinfarkti

Aivoinfarkti on ateroskleroottisen valtimon tukkeuman aiheuttama infarkti osassa aivoja.
Teksti Toimitus

Aivoinfarkti on ateroskleroottisen valtimon tukkeuman aiheuttama infarkti osassa aivoja.  Tässä artikkelissa keskitytään kaulavaltimosuonten ateroskleroosin eli valtimonrasvoittumistaudin aiheuttamaan aivoinfarktiin. Kaulavaltimon seinämän haavoittuminen on mekanismiltaan hyvin samanlainen kuin sydäninfarktissa.

Aivoverenkiertohäiriö luokitellaan eri vauriotyypin mukaan joko aivoverenvuotoon tai aivoinfarktiin, joka puolestaan luokitellaan oireiden keston mukaan alle 24 tunnissa ohimeneviin TIA-kohtauksiin tai pysyvämpään kohtaukseen, eli infarktiin.

Aivoinfarkti voi johtua useasta eri syystä, joista yleisin on ateroskleroottinen (puolessa tapauksissa). Muita syitä voivat olla muun muassa sydänperäiset syyt sekä pienten suonten tauti. Joissain tapauksista syytä ei kuitenkaan löydetä. Aivoinfarktin oireet ja vakavuus riippuvat kohdevaltimon suonittamasta aivojen osasta, vaurion koosta ja tukoksen kestosta. Aivojen verenkierto on tuplaverenkierron turvaama.

Vaurioitunut valtimo on yleensä aivojen ulkopuolella, kaulassa, mutta myös aivoissa olevat valtimot voivat olla ateroskleroottisia. Oireet ovat pääasiassa motorisia, kuten jalkojen ja käsien lihasvoiman menetys, mutta niihin voi kuulua myös mm. näön- ja puheen menetystä sekä vakavia tasapainohäiriöitä. Useimmiten infarkti vaikuttaa vain kehon toisen puoliskon motorisiin toimintoihin. Jos oikeaan aivopuoliskoon verta kuljettava valtimo tukkeutuu, halvausoireet koetaan kehon vasemmalla puolella. Tätä tilannetta kutsutaan hemiplegiaksi, koska lihaksia kontrolloivat hermot menevät ristiin aivorungossa. Vaikka kaikki oireet häviäisivätkin pian, TIA:n (ohimenevä aivoverenkierronhäiriö) ilmeneminen ennakoi tulevaa aivoinfarktia ja on erittäin tärkeää, että aivoinfarkti estetään tehokkaalla hoidolla. Akuutissa halvauksessa alle kolme tuntia (pään tietokonekuvauksen perusteella diagnosoidun) kohtauksen alusta aloitetulla liuotushoidolla on saatu hyviä tuloksia estämään pysyvä aivoinfarktioireisto.

Pysyvässä halvauksessa hoito keskittyy pääasiassa uusien kohtausten estoon ja vammautuneen potilaan kuntouttamiseen.

Julkaistu: 24.11.2005