Sairaudet

Tunnista aivoinfarkti ajoissa - PIAN-muistisääntö auttaa

PIAN-muistisäännöllä voidaan tunnistaa noin yhdeksän kymmenestä aivoinfarktitapauksesta. Lue ohjeet!

Teksti Heikki Arvilommi
9.6.2014 Terve.fi

Aivohalvaus on tila, jonka aiheuttaa aivojen verenkiertohäiriö. Se voi olla seurausta verisuonen tulpasta tai verenvuodosta aivoihin. Useimmiten aiheuttajana on tulppa. Se estää veren ja samalla hapen kulkeutumisen johonkin aivojen osaan.  Ilman nopeaa apua syntyy aivoinfarkti eli aivojen osa menee kuolioon.

Netissä on päivitetty sekä amerikkalaisten että brittiläisten terveysviranomaisten toimesta ohjeita aivohalvauksen tunnistamisesta.  Niissä korostetaan tyypillisten oireiden havaitsemista ja nopeaa toimintaa, muistisääntönä sana FAST. Sen voisi vapaasti suomentaa sanalla PIAN:

  • Puheen sammallus
  • Ilme, roikkuva suupieli
  • Avuton raaja
  • Nyt 112

On todella toimittava pian, sillä veritulppa voidaan saada liotushoidolla laukeamaan ja potilas toipumaan. Jos aikaa kuluu yli 4–5 tuntia, ollaan jo myöhässä. Ei pidä jäädä odottamaan, josko tila kuitenkin korjaantuisi. Tilapäinenkin aivoverenkiertohäiriö voi olla merkki uhkaavasta halvauksesta.

Lue Kaijan kertomus: Aivoinfarktin liuotushoito pelasti Kaijan hengen

PIAN-muistisäännöllä voidaan tunnistaa noin yhdeksän kymmenestä aivoinfarktitapauksesta. Oireiden kirjoon voi tosin kuulua myös huimaus, puutuminen, sekavuus ja näköhäiriöt. Päänsärky viittaa enemmän aivoverenvuotoon. Sen oireet, vaikkakin samantyyppiset, alkavat hitaammin kuin äkilliset tulpan oireet.

Kuka tahansa voi sairastua aivohalvaukseen. Riski kuitenkin kasvaa vanhetessa. Myös tupakointi, korkea verenpaine tai kolesteroli, diabetes ja ylipaino eli tutut sydäninfarktin riskitekijät lisäävät aivohalvauksenkin riskiä.

Periytyykö aivohalvaus? Millainen on aivohalvauksen ennuste? Lisätietoa aivohalvauksesta.

Nopean liotushoidon ansiosta suuri osa potilaista toipuu omatoimiseksi, jopa oireettomaksi. Lisäksi toimintakykyä voidaan suuresti parantaa varhain aloitetulla, tehokkaalla kuntoutuksella.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi