Sairaudet
Terve.fi

Tunnista aivoinfarkti ajoissa - PIAN-muistisääntö auttaa

Tunnista aivoinfarkti ajoissa - PIAN-muistisääntö auttaa

PIAN-muistisäännöllä voidaan tunnistaa noin yhdeksän kymmenestä aivoinfarktitapauksesta. Lue miten tunnistat aivoinfarktin ajoissa!
Mainos

Aivohalvaus on tila, jonka aiheuttaa aivojen verenkiertohäiriö. Se voi olla seurausta verisuonen tulpasta tai verenvuodosta aivoihin. Useimmiten aiheuttajana on tulppa. Se estää veren ja samalla hapen kulkeutumisen johonkin aivojen osaan.  Ilman nopeaa apua syntyy aivoinfarkti eli aivojen osa menee kuolioon.

Netissä on päivitetty sekä amerikkalaisten että brittiläisten terveysviranomaisten toimesta ohjeita aivohalvauksen tunnistamisesta.  Niissä korostetaan tyypillisten oireiden havaitsemista ja nopeaa toimintaa, muistisääntönä sana FAST. Sen voisi vapaasti suomentaa sanalla PIAN:

Puheen sammallus

Ilme, roikkuva suupieli

Avuton raaja

Nyt 112

On todella toimittava pian, sillä veritulppa voidaan saada liotushoidolla laukeamaan ja potilas toipumaan. Jos aikaa kuluu yli 4-5 tuntia, ollaan jo myöhässä. Ei pidä jäädä odottamaan, josko tila kuitenkin korjaantuisi. Tilapäinenkin aivoverenkiertohäiriö voi olla merkki uhkaavasta halvauksesta.

PIAN-muistisäännöllä voidaan tunnistaa noin yhdeksän kymmenestä aivoinfarktitapauksesta. Oireiden kirjoon voi tosin kuulua myös huimaus, puutuminen, sekavuus ja näköhäiriöt. Päänsärky viittaa enemmän aivoverenvuotoon. Sen oireet, vaikkakin samantyyppiset, alkavat hitaammin kuin äkilliset tulpan oireet.

Kuka tahansa voi sairastua aivohalvaukseen. Riski kuitenkin kasvaa vanhetessa. Myös tupakointi, korkea verenpaine tai kolesteroli, sokeritauti ja ylipaino eli tutut sydäninfarktin riskitekijät lisäävät aivohalvauksenkin riskiä.

Nopean liotushoidon ansiosta suuri osa potilaista toipuu omatoimiseksi, jopa oireettomaksi. Lisäksi toimintakykyä voidaan suuresti parantaa varhain aloitetulla, tehokkaalla kuntoutuksella.

Lue lisää:

Aivohalvaus uhkaa elämäänsä tyytymättömiä

Viikonloppuna aivohalvaus voi olla kohtalokkaampi – tässä syy

Hedelmät ja kasvikset vähentävät aivohalvauksia joka maassa

Julkaistu: 9.6.2014