Terve.fi

Välikorvatulehduksen hoito

Välikorvatulehduksen hoito
Välikorvatulehdus paranee usein itsestään. Kipulääkkeet ja antibiootit helpottavat korvakipua ja nopeuttavat hieman paranemista.
Julkaistu: 15.4.2018
Välikorvatulehduksen ensiapuun soveltuvat tavalliset lasten kipulääkkeet (ensisijaisesti parasetamoli, ibuprofeeni tai naprokseeni). Korvakivun hoito jo heti alkuvaiheessa on ensisijaisen tärkeää.
Välikorvatulehduksilla on suuri taipumus parantua itsestään, mutta koska antibiootit nopeuttavat jonkin verran paranemista ja lisäävät parantumisen todennäköisyyttä, hoidoksi aloitetaan usein antibioottikuuri. Jos oireet ja kliiniset löydökset viittaavat selkeästi äkilliseen välikorvatulehdukseen, suositellaan pääsääntöisesti antibioottihoitoa. Jos taas kliiniset löydökset eivät riitä selvän diagnoosin tekemiseen, antibioottilääkitystä ei ole tarvetta aloittaa. Mikäli päädytään siihen, että antibioottihoitoa ei aloiteta, lapsi tulee tutkia uudelleen 2-3 vuorokauden kuluttua, ellei hän ole selvästi paranemassa.
Käytännössä välikorvatulehduksen voi aivan hyvin hoitaa pelkällä kipulääkityksellä, ja harkita antibioottikuuria tarvittaessa myöhemmin, jos paraneminen ei edisty toivotulla tavalla. Joka tapauksessa olennaisinta hoidossa on kivun lievitys ja välikorvassa olevan nesteen poistumisen varmistaminen korvakontrollissa.
Mikrobilääkehoitoon päädyttäessä, suositusten mukainen ensisijainen antibiootti välikorvatulehduksiin Suomessa on amoksisilliini tai amoksisilliini-klavulaanihappo. Penisilliiniallergisille voidaan käyttää esim. sulfa-trimetopriimia. Antibioottikuurin kesto on nykysuosituksen mukaan viidestä seitsemään vuorokautta. Käytännössä taudin pitkittyminen johtuu harvoin siitä, että määrätty antibiootti ei tehoa. Syynä on yksinkertaisesti välikorvaa ilmastoivan putken toimintahäiriön jatkuminen, mihin ei juurikaan voida vaikuttaa. Mikäli ensimmäisen kuurin teho on huono, on yleensä kuitenkin järkevää vaihtaa antibioottia, jos sen tehoa ei ole todistettu tärykalvopistolla otetulla bakteeriviljelyllä.
Tärykalvopisto on viime aikoina jäänyt vähäiselle käytölle, koska sen ei ole osoitettu vaikuttavan paranemiseen mitenkään. Tärykalvopiston avulla saadaan kuitenkin otettua välikorvan eritteestä viljelynäyte, jonka avulla voidaan selvittää taudinaiheuttajabakteeri ja valita varmasti tehoava antibiootti. Tärykalvopiston tekeminen voi olla perusteltua myös silloin, kun tärykalvo on hyvin pullottava ja sen puhkeaminen siten todennäköistä.
Lähteet:
Välikorvatulehdus (lasten äkillinen). Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Korva-, nenä- ja kurkkutaudit – pään ja kaulan kirurgia ry:n, Suomen Lastenlääkäriyhdistys ry:n ja Suomen Yleislääketieteen yhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2017.
Jero J. Äkillinen välikorvatulehdus aikuisella, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2017.
Kommentoi »