Terve.fi

Välikorvatulehduksen oireet

Välikorvatulehduksen oireet
Välikorvatulehduksen oireet ovat korvakipu, flunssan oireet ja ohimenevät kuulon alenemat. Lue lisää välikorvatulehduksen oireista.
Julkaistu: 15.4.2018
Välikorvatulehdusta edeltää lähes aina viruksen aiheuttama nuha tai yskä. Virustulehduksen vaikutuksesta hengitysteiden limakalvot turpoavat ja alkavat erittää limaa. Myös limakalvojen värekarvatoiminta heikentyy.
Näiden muutosten seurauksena nenänielusta välikorvaan kulkeva ja sitä ilmastoiva putki tukkeutuu, mikä voi aiheuttaa ali- tai ylipainetta sekä korvakipua. Joskus nielusta välikorvaan kulkeutuu bakteereita, jotka yhdessä em. ilmastointiputken toimintahäiriön kanssa voivat aiheuttaa välikorvatulehduksen. Tällöin välikorvassa on märkää, joka aiheuttaa kipua, painetta ja ohimenevän kuulon alentumisen.
Muita tyypillisiä märkäkertymästä johtuvia oireita ovat nukkumis- ja syömisvaikeudet sekä pitkittyvät flunssaoireet.
Lähteet:
Välikorvatulehdus (lasten äkillinen). Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Korva-, nenä- ja kurkkutaudit – pään ja kaulan kirurgia ry:n, Suomen Lastenlääkäriyhdistys ry:n ja Suomen Yleislääketieteen yhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2017.
Jero J. Äkillinen välikorvatulehdus aikuisella, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2017.
Kommentoi »