Huimaus on tasapainon menettämisen tunne, jolloin kaikki ympärillä oleva pyörii silmissä. Huimauksen syitä on monia.
Lapsilla huimausta voi esiintyä joidenkin infektioiden oireena. Jos lapsen sisäkorvan tasapainoelimessä on virusinfektio, hän kokee huimausta erityisesti liikuttaessaan päätään. Myös välikorvantulehdus voi aiheuttaa huimausta.
Liikkeiden säätelyyn osallistuvan aivojen osan eli pikkuaivojen tulehdukset voivat aiheuttaa huimausta ja epävakaata ja horjuvaa liikkumista. Myös pään vammat, päänsärky, alhainen verensokeri, elimistön kuivuminen, lämpöuupuminen ja stressi voivat aiheuttaa huimausta.
Joillakin pienillä lapsilla on toistuvia huimauskohtauksia ilman selvää syytä. Monelle tällaiselle lapselle kehittyy myöhemmin migreeni, ja näiden huimauskohtausten katsotaankin olevan eräs lasten migreenityyppi. Usein lapset tuntevat huimausta pyörittyään ympäri tai noustessaan ylös nopeasti. Joissakin harvinaisissa tapauksissa huimaus voi johtua aivojen tai sydämen vioista.
Huimaus ja oireet
Huimaus tuntuu siltä kuin itse tai kaikki ympärillä oleva pyörisi ympäri.
Pienet lapset, jotka eivät osaa kuvata tätä tunnetta, voivat pelästyä tai huolestua. He voivat mennä hiljaiseksi, takertua vanhempiinsa tai laskeutua makuulle, kunnes huimaus on mennyt ohi. Joskus iho näyttää kalpealta ja lapsella saattaa esiintyä silmien edestakaisia nykiviä liikkeitä eli silmävärvettä.
Huimauksen yhteydessä voi esiintyä myös pahoinvointia, oksentelua, kuumetta ja flunssan oireita.
Komplikaatiot
Huimausta tunteva lapsi voi menettää tasapainonsa ja kaatua. Huimaus voi johtaa myös koordinaatiohäiriöihin.
Huimaus ja hoito / Mitä tehdä?
Jos lapsella on toistuvia huimauskohtauksia, ota yhteys lääkäriin, joka voi lähettää lapsen tutkimuksiin.
Lääkäri voi tehdä lapselle erilaisia kokeita huimauksen syyn diagnosoimiseksi.
Joskus lääkäri voi määrätä lapselle vuodelepoa, kunnes huimaus on mennyt ohi, tai antaa huimausta lievittäviä lääkkeitä.
Jos lasta alkaa huimata yhtäkkiä, rauhoita häntä pitämällä häntä sylissäsi ja pysy hänen luonaan kunnes huimaus menee ohi. Huimaus kestää yleensä vain muutaman minuutin, mutta joskus se voi kestää useita tunteja tai päiviä.
Huimauksen ennaltaehkäisy
Joissain tapauksissa huimausta voidaan ehkäistä selvittämällä sen aiheuttaja ja hoitamalla sitä. Opeta lapselle säännöllinen käsienpesu, joka vähentää virustartuntojen riskiä.
Pään vammojen riskiä voidaan vähentää varmistamalla, että lapsi on kiinnitetty asianmukaisesti lastenistuimeen autossa. Samoin lapsen tulisi käyttää kypärää eri aktiviteettien. kuten pyöräilyn, rulla-, lumi- tai potkulautailun, luistelun, hiihdon ja laskettelun aikana.
Anna lapselle riittävästi juotavaa erityisesti silloin, kun hän leikkii ulkona kuumassa säässä. Näin voidaan estää elimistön kuivuminen. Tarjoa lapselle ravitsevia välipaloja ja aterioita joka päivä.
Lue lisäksi: