Lasten akuutteja välikorvatulehduksia ei suinkaan aina tarvitsisi hoitaa antibiooteilla, mutta turhia lääkityksiä määrätään silti edelleen paljon. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan lääkitysten vähentämisestä voisi kuitenkin olla myös taloudellisia hyötyjä.
Yhdysvaltalaisten tutkimus julkaistiin Pediatrics-lehdessä, ja siinä hyödynnettiin 250 satunnaisesti valitun välikorvatulehduspotilaan aineistoa. Potilaista 93 prosenttia oli saanut antibiootteja, 3 prosentin oireita päätettiin seurata ilman hoitoa ja 4 prosenttia lähetettiin kotiin ilman antibioottireseptiä.
- Lapsen korvatulehdus: Mikä todella tehoaa?
Tutkijat arvioivat, että noudattamalla uusimpia hoitosuosituksia, joissa antibiootteja ei suositella kaikille automaattisesti, 58 prosenttia potilaista olisi voitu laittaa seurantaan ilman lääkitystä. Tuhatta potilasta kohden tämä olisi tarkoittanut yli 500 antibioottireseptin vähennystä. Kirjoitetuista resepteistä arviolta 200 olisi myös jäänyt käyttämättä, mikä olisi säästänyt yhteensä runsaat 5 000 euroa, tutkijoiden mallinnus osoitti.
Suomessa antibioottikuuri on edelleen ensisijainen hoito lasten akuutteihin korvatulehduksiin, mutta lasten oireita voidaan myös jäädä seuraamaan. Tällöin korvat tarkistetaan parin päivän kuluttua uudelleen, ja lääkitys aloitetaan, jos tarvetta ilmenee.
Suuri osa lasten korvatulehduksista paranee ilman hoitoa, mutta tutkimusten perusteella antibiootit ovat usein paikallaan alle kaksivuotiaille lapsille, joiden oireet ovat erityisen kovat, kummatkin korvat ovat tulehtuneet tai korvasta tulee märkäistä vuotoa.
Lue lisää:
Lue asiantuntijan vastaus: Tarttuuko korvatulehdus?