Terve.fi

Lasten korvatulehduksia voi ehkäistä imetyksellä ja rokotuksilla

Lasten korvatulehduksia voi ehkäistä imetyksellä ja rokotuksilla
Vanhemmat voivat vaikuttaa lapsen korvatulehdusriskiin imetyksen ja rokotusten avulla.
Julkaistu 13.4.2016

Korvatulehdus on pienten lasten vanhemmille liiankin tuttu vieras. Kipu, kuume ja itkuiset yöt tuntuvat olevan toistuvia ja jopa väistämätön osa lapsen kasvamista. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, kertoo CNN.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan lasten korvatulehdusten määrä on vähentynyt parin viimeisen vuosikymmenen aikana. Syitä on useita – esimerkiksi rokotusten ja imetyksen uskotaan säästävän lapsia ikäviltä tulehduksilta.

Tupakointi ja imetyksen puute vaikuttavat

Tutkijat tarkkailivat yli 300 vauvaa alle kuukauden ikäisistä 12-kuukautisiksi asti. Korvatulehdukset ja flunssat diagnosoitiin ja selvitettiin tekijät, jotka voivat aiheuttaa lapselle korvatulehduksen. Näihin tekijöihin kuuluvat lapsen nenässä ja kurkussa olevat bakteerit ja virukset, altistuminen tupakansavulle ja se, imetettiinkö lasta vai ei.

Tutkimuksen aikana 46 prosenttia lapsista sairasti korvatulehduksen siihen mennessä, kun he täyttivät vuoden. Luku on parempi kuin 1980- ja 1990-luvuilla tehdyissä tutkimuksissa, joiden mukaan noin 60 prosenttia lapsista sairasti korvatulehduksen ensimmäisen elinvuotensa aikana.

Ksylitoli ja rokotteet ehkäisevät tulehduksia

Sairastumisriskiä kohottavat muun muassa päivähoito muualla kuin kotona, muiden perheenjäsenten korvatulehdukset sekä altistuminen tupakansavulle. Myös imetyksen lyhyt kesto tai sen puute lisää jonkin verran riskiä.

Käypä hoito kertoo, että korvatulehduksia voi estää säännöllisesti viisi kertaa päivässä käytettävällä ksylitolipurukumilla ja -mikstuuralla. Influenssarokote torjuu noin kolmanneksen influenssaepidemian aikana syntyvistä korvatulehduksista.

Lähteet:

Kommentoi »