Terve.fi

Imetys-tietopaketti

Imetys-tietopaketti
Tietoa imetystekniikoista ja imetysvinkeistä. Mitä ongelmia imettämiseen liittyy? Imetys ja lääkkeet? Lue lisää imettämisestä.
Teksti

Julkaistu 28.2.2013

Maidoneritys käynnistyy heti synnytyksen jälkeen istukan irrottua. Imettäminen tulisi aloittaa mahdollisimman pian säännöllisen maidontuotannon takaamiseksi.

Imetykseen liittyviin kysymyksiin löytyy apua ja neuvoja heti synnytysosastolta.

Kokosimme yhteen imetystä käsitteleviä artikkeleita.

Imetys antaa eväät elämän alkumetreille

Äidinmaito sisältää kaikki ne ravintoaineet, joita vastasyntynyt lapsi tarvitsee. Imetys myös lujittaa äidin ja lapsen välistä suhdetta ja lisää vauvan turvallisuuden tunnetta.

Imetystekniikka ja -vinkit

Onko imetys tekniikkalaji? On muistettava, että jokainen äiti-lapsisuhde on ainutlaatuinen, joten sopiva imetystapa löytyykin kokeilemalla.

Imetys ja lääkitys

Mitä olisi hyvä tietää imetyksen aikaisesta lääkkeiden käytöstä? Siirtyvätkö kaikki lääkeaineet lapseen ja voiko siitä olla lapselle jotakin haittaa?

Imetyksen pulmatilanteet

Imetykseen liittyy omat haasteensa. Imemislakko, rintatulehdus, maidon riittävyys, liikaa rintamaitoa, liian vähän rintamaitoa? Kuulostaako tutulta?

Tupakointi, alkoholi ja imetys

Tupakointi vaikuttaa itse imetykseen ja varsinkin lapseen. Jo pelkkä nikotiini aiheuttaa erilaisia oireita puhumattakaan tupakoinnin muista terveyshaitoista.

Imetys ja ehkäisy

Imettäminen itsessään vaimentaa hormonitoimintaa ja näin ollen vaimentaa normaalia kuukautiskiertoa. Kuitenkin on hyvä käyttää myös jonkinlaista muuta ehkäisyä. On kuitenkin hyvä muistaa ehkäisymenetelmää valitessa, ettei sillä ole vaikutusta maidoneritykseen tai lapsen kehitykseen tai kasvuun.

Taustaa ja perustaa imetykselle

Kaikille imettäminen ei ole itsestään selvä asia. Esimerkiksi sairaus tai lääkitys voi olla esteenä imettämiselle. Siirry artikkeliin

Kommentoi »