Terve.fi

Imetys ja ehkäisy

Imetys ja ehkäisy
Periaatteessa ehkäisystä huolehtiminen on imetyksen aikana helppoa, imetys itsessään estää normaalia kuukautiskiertoa. Jotta ei-toivotuilta raskauksilta vältytään, on turvallisinta käyttää lisäksi jotain muuta ehkäisyä. Imetysajan ehkäisymenetelmää valittaessa on huomioitava, ettei ehkäisyllä saa olla vaikutusta maidoneritykseen eikä vauvan kasvuun ja kehitykseen.
Julkaistu 2.10.2006

Raskaus keskeyttää hormonitoiminnan joka ylläpitää normaalia kuukautiskiertoa ja imetys edelleen vaimentaa tätä toimintaa. Kun ei ole normaalia kuukautiskiertoa, ei yleensä kehity kypsiä munarakkuloitakaan, jotka voisivat hedelmöittyä. Ensimmäiset kuukautiset ovat odotettavissa 1-4 kuukauden kuluttua synnytyksestä niille, jotka eivät imetä.

Suomessa pakollisessa synnytyksen jälkitarkastuksessa käydään läpi perheen tarve ehkäisylle ja valitaan ehkäisymuoto, joka ei haittaa imetystä.

Imetys ehkäisykeinona

Synnytyksen jälkeen on lähes täydellinen lama hedelmällisyyden suhteen. Kuukautisten alkaessa hedelmällisyys pikkuhiljaa kasvaa. Imemisärsytyksen tulee olla riittävän tiuhaan, jotta imetyksen aiheuttama lama on riittävä. Yleisesti ajatellaan, että imetys yksinään riittää ehkäisykeinona noin 5-6 kuukauden ajan synnytyksen jälkeen, jos lapsi on täysimetyksellä ja kuukautiset eivät ole palanneet.

Kondomi

Kondomi on suosituin ja turvallisin valinta imetyksen kannalta. Tosin imetysaikana voi esiintyä paikallista ärsytystä, jolloin suositellaan liukastevoiteen käyttöä. Kannattaa myös muistaa, että kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa sukupuolitaudeilta.

Kierukka

Kierukka ei vaikuta imetykseen ja se sopii ehkäisymenetelmäksi imettäville äideille, etenkin jos tarvitaan pidempiaikaista ehkäisyä. Lääkäri asettaa kierukan kohtuun ja ehkäisyteho kestää viisi vuotta, toki kierukan voi aiemminkin poistaa. Saatavilla on hormonikierukoita ja kuparikierukoita.

Hormonikierukka on erittäin varma ehkäisykeino, joka vapauttaa tasaisesti keltarauhashormonia. Pieni määrä hormonia ei vaikuta maidonmäärään eikä imeväiseen. Hormonikierukka vähentää kuukautisvuotoja sekä kuukautiskipuja, mutta voi aiheuttaa tiputteluvuotoa käytön ensimmäisinä kuukausina. Jälkitarkistus on yleensä luontainen hetki laittaa kierukka.

Kuparikierukka on muovista ja kuparista valmistettu. Se voidaan asettaa kohtuun aikaisintaan 6 viikon kuluttua synnytyksestä. Kuparikierukka voi lisätä kuukautisvuotoja ja -kipuja, joten se ei välttämättä ole hyvä valinta runsaista kuukautisvuodoista kärsiville.

Hormoniehkäisy

Imetyksen aikana on syytä välttää yhdistelmäehkäisypillereitä. Tämä koskee myös laastareita ja ehkäisyrenkaita. Yhdistelmäehkäisyvalmisteet vähentävät maidon määrää ja voivat tyrehdyttää maidon tulon kokonaan liian aikaisin.

Niin sanotut minipillerit ja ihon alle asetettava ehkäisykapseli, jotka sisältävät vain progestiinia, ovat sen sijaan käyttökelpoisia. Niidenkin aloitusta suositellaan vasta synnytyksen jälkitarkistuksen yhteydessä. Pieni määrä hormonia kulkeutuu äidinmaitoon, mutta siitä ei ole kuvattu haittavaikutuksia vauvalle. Maidon eritys pysyy usein ennallaan eikä progestiini vaikuta maidon koostumukseen.

Sterilisaatio

Sterilisaatio voidaan tehdä miehelle tai naiselle. Sterilisaatio on hyvin varma, mutta ongelmana on sen pysyvyys. Sterilisaatio tulee kysymykseen ainoastaan silloin, kun lapsia on varmasti tullut haluttu määrä. Päätöstä kannattaa siis miettiä rauhassa!

Jälkiehkäisy

Jälkiehkäisytabletteja voi käyttää myös imetysaikana samoin edellytyksin kuin muulloinkin. Imetyksen aikana tablettia käytettäessä suositellaan imettämään juuri ennen tabletin nauttimista ja jättämään yksi imetyskerta sen jälkeen väliin siten, että imettää vauvaa aikaisintaan 6 tunnin kuluttua tabletin ottamisesta.

Kirjoittaja on farmaseutti.

Kommentoi »