Terve.fi

Korvatulpat tekevät kipeää

Työterveyslääkäri

KuvatA-lehtien kuva-arkisto
Antto Kajava
Julkaistu 12.7.2019

Kysymys:

Olen keski-ikäinen nainen. Korvakäytäväni ovat kuulemma kapeat. Joudun käymään pari kolme kertaa vuodessa korvahuuhtelussa. Muistan, että korviani huuhdeltiin jo alaluokilla koulussa.

Työskentelen avokonttorissa. Hälinän takia pidän aika usein korvatulppia. Ne on tehty sisäkorvastani otetun muotin mukaisiksi. Vaikka huuhtelen tulppia usein, tunnen aina silloin tällöin korvissani lievää, viiltävää kipua. Samoin tuntuu kuin tulpat turvottaisivat sisäkorviani.

Miten ehkäisisin korvien kipeytymistä? Onko korvatulppien pitämisestä haittaa? Entä korvien huuhteluttamisesta? Vaikuttavatko ahtaat korvakäytävät kuuloni heikkenemiseen vanhempana? Onko mitään ennaltaehkäisevää valmistetta, joka ehkäisisi vaikun kertymistä?

Vastaus:

Korvakäytävien anatomia on yksilöllinen. Joillakin ne ovat kapeammat ja mutkaisemmat kuin toisilla. Tällainen altistaa korvakäytävän tukkeutumiselle jonkin verran. Erityisesti ongelmaan vaikuttaa kuitenkin se, millaista korvavaha on. Märkä ja sitkeä vaha aiheuttaa vahatulppia herkemmin kuin kuiva.

Korvavahan laatu on geneettistä. Siihen ei pysty itse vaikuttamaan. Vahaa voi pehmentää erilaisilla korvatipoilla ja sprayvalmisteilla, joita on myynnissä apteekeissa. Usein tilanne pysyy hallinnassa niiden avulla. Jos tästä huolimatta korva tukkeutuu aika ajoin, kannattaa korvakäytävä huuhteluttaa auki sairaanhoitajan vastaanotolla. Jos sekään ei auta, lääkäri voi poistaa vahatulpan imulaitteella.

On tärkeää myös varmistaa, ettei korvakäytävässä ole kroonista bakteeri- tai sieni-infektiota. Jos sellainen todetaan, ongelma paranee oikeanlaisilla korvatipoilla.

Korvatulpat saattavat altistaa korvakäytävän tulehduksille. Jos niitä käyttää oikein, riski on kuitenkin pieni. Korvatulpat tulisi vaihtaa uusiin mieluiten päivittäin, eikä likaisia korvatulppia kannata laittaa korviin.

Korvakäytävän ongelmat eivät yleensä aiheuta pysyvää kuulonalenemaa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.