Kauneus

Unohda kemikaalit – nämä ruoka-aineet valkaisevat hampaitasi

Mikäli valkoisemman hymyn saaminen kuulostaa houkuttelevalta, mutta kemiallisten valkaisuaineiden käyttäminen ei, voit ottaa vinkkiä seuraavista American Academy of Cosmetic Dentistryn suosittelemista hampaita vaalentavista ruoka-aineista.

Teksti Suvi Vinblad
Kuvat Thinkstock
25.6.2015

Mansikanmakuista vaalennusta 

Mansikat ovat paitsi makunystyröitä hiveleviä, myös hampaita valkaisevia kesäherkkuja. Mansikoiden omenahapon kerrotaan valkaisevan hampaita. Lisäksi mansikassa on hampaiden hyvinvointia edistävää C-vitamiinia.

Sitruksessa luonnollista valkaisuainetta 

Sitrushedelmissä on luonnon omaa valkaisuainetta, joka tehoaa myös hampaisiin. Lisäksi sitruuna auttaa pitämään elimistön pH-tasapainoa yllä.

Suomen Hammaslääkäriliitto muistuttaa kuitenkin, että usein nautittuna sitrushedelmät voivat aiheuttaa hampaan kiilteen liukenemista. Kiilteen irtoamista voi välttää, kun ei hankaa tai harjaa hampaitaan heti sitruunan maistelemisen jälkeen.

Ruokasoodaa hammastahnan asemesta 

Ruokasooda on perinteinen puhdistusaine, jota voi käyttää pesuaineen asemesta rasvatahroihin ja pinttyneihin astioihin. Bangstylen mukaan ruokasooda puhdistaa myös hampaita. Ruokasoodan teho perustuu hammaskiillettä hiovaan vaikutukseen, joten ruokasoodaa voi käyttää hammastahnan korvikkeena hampaita harjatessa.

Ruokasoodaa ei kuitenkaan kannata käyttä hampaiden valkaisuun useammin kuin kerran kuussa. Silloinkin suu on muistettava huuhdella huolella.

Popsi porkkanaa 

Raa’at vihannekset paitsi vahvistavat hampaita ja ikeniä myös puhdistavat hampaita ja poistavat niistä tahroja. Esimerkiksi porkkana on myös hyvä A-vitamiinin lähde, jota tarvitaan myös hammaskiilteen muodostumiseen.

Juo pillillä 

Etenkin happamat juomat on hyvä juoda pillillä. Silloin neste joutuu vähemmän kosketuksiin hampaiden kanssa. Janoon paras juoma on vesi. Jos haluat myös pitää hampaasi puhtaina, on näiden hampaita värjäävien juomien ja ruokien nauttimista hyvä rajoittaa.

Lähteet: American Academy of Cosmetic Dentistry, Suomen Hammaslääkäriliitto

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi