Terve.fi

Huonokuntoiset ikenet lisäävät syöpään sairastumisen riskiä

Huonokuntoiset ikenet lisäävät syöpään sairastumisen riskiä
Kahden tuoreen tutkimuksen mukaan huonokuntoiset ikenet altistavat syövälle ja mahdollisesti myös syöpäkuolemalle.
Julkaistu 11.2.2018

Kahden tuoreen tutkimuksen mukaan huonokuntoiset ikenet altistavat syövälle ja mahdollisesti myös syöpäkuolemalle. Tutkimustulokset painottavat sitä, että syövän ennaltaehkäisyn paikka on ensisijaisesti perusterveydenhuollossa ja näin ollen myös hammashoidossa.

Suomalaisvetoinen tutkimus julkaistiin International Journal of Cancer -lehdessä ja amerikkalaistutkimus Journal of the National Cancer Institute -alustalla. Suomalaistutkimuksessa arvioitiin, että kroonistunut parodontiitti voi vaikuttaa karsinogeeniseen prosessiin. Tutkimuksessa huomioitiin yli 68 000 potilasta, joita seurattiin kymmenen vuoden ajan, ja heidän terveystiedoistaan kartoitettiin kroonisen parodontiitin vaikutusta syöpään sairastumisen todennäköisyyteen. Analyysissa huomioitiin lisäksi potilaan ikä, sukupuoli, sosioekonominen asema, hammasterveydellinen hoitohistoria sekä diabetes. Tietoja tupakoinnista ja alkoholin käytöstä ei saatu kaikkien potilaiden osalta, joten ne jätettiin pois analyysista.

Syöpäkuolemia tapahtui yhteensä 797, kun tutkimuksessa huomioitiin 664 020 potilasvuotta. Syöpäkuolleisuus 10 000 elinvuotta kohti oli 14,45 niiden potilaiden keskuudessa, joilla oli parodontiitti ja 11,36 niiden potilaiden kesken, joilla ei ollut kroonista iensairautta.

Raakadatan analyysissa parodontiitti korreloi erityisesti yleisen lisääntyneen syöpäriskin ja haimasyövän riskin kanssa, ja muuttujien suhteuttamisen jälkeen samat korrelaatiot tulivat vielä vahvemmin esiin. Merkittävästi suurempi haimasyövän todennäköisyys nosti tietenkin osaltaan myös yleisen lisääntyneen syöpäriskin todennäköisyyttä.

Parodontiitti lisää erityisesti keuhko- ja suolistosyöpien riskiä?

Myös amerikkalaistutkimuksessa haluttiin kartoittaa parodontiitin ja syöpään sairastumisen korrelaatiota nimenomaan siltä kannalta, että ienongelmat todettiin hammaslääkärin tarkastuksessa, eikä potilaan itse raportoimana. Tutkimukseen otettiin 7466 potilasta, joiden keskuudessa tapahtui 14,7 vuoden seurannan aikana 1648 syöpään sairastumista ja 547 syöpäkuolemaa.

Tutkijat havaitsivat, että vaikea parodontiitti, eli yli 30 prosenttia ientaskuista syventyneet yli 3 millimetriä, korreloi selkeästi kohonneen syöpäriskin kanssa, verrattuna terveisiin ikeniin tai lievään parodontiittiin, eli jos alle 10 prosenttia ikenistä oli syventynyt 3 millimetriä. Vahvimmat yhteydet havaittiin parodontiitin ja keuhkosyövän sekä suolistosyövän välillä, joiden riski oli merkittävästi kohonnut myös niillä potilailla, jotka eivät olleet koskaan tupakoineet. Sen sijaan rintojen, eturauhasen ja imusuoniston syövän riskin ei havaittu olevan koholla liittyen parodontiittiin.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Kommentoi »