Terve.fi

Suun alueen tulehdukset ja suuongelmat - selkokielinen

Suun alueen tulehdukset ja suuongelmat - selkokielinen
Suun terveyttä kannattaa tarkkailla, koska diabetes altistaa ientulehdukselle ja parodontiitille.
Julkaistu: 10.4.2015

Parodontiitti on tulehdus hampaan leukaluuhun kiinnittävässä kudoksessa. Se voi salakavalasti heikentää diabeteksen hoitotasapainoa.

Myös huono hoitotasapaino voi aiheuttaa suun ongelmia. Jos hoitotasapaino on huono tai jos diabetesta ei ole vielä alettu hoitaa, diabetes voi aiheuttaa suun kuivumista, pistelyä, sienitulehduksia ja haavaumia suun limakalvoilla.

Diabetes lisää ikenien tulehtumisalttiutta silloinkin, kun verensokeri pysyy tasapainossa. Jos sokeritasapaino vaihtelee, iensairauksien riski suurenee. Toisaalta kaikki tulehdukset myös heikentävät diabeteksen hoitotasapainoa.

Syy diabeteksen huonoon hoitotasapainoon voi siis joskus löytyä suun alueen tulehduksesta. Tulehdukset ja muut suuongelmat on huomattavasti helpompi ennaltaehkäistä kuin hoitaa jälkikäteen.

Diabetesta sairastavalla päivittäinen suuhygieniasta huolehtiminen on osa diabeteksen omahoitoa. Suu ja hampaat puhdistetaan normaalien suositusten mukaan, eli hampaat harjataan ja hammasvälit puhdistetaan tikulla tai hammaslangalla.

Hammasproteesit puhdistetaan joko hammasharjalla tai proteesien puhdistamiseen tarkoitetuilla erityisvalmisteilla.

Jos suu on kuiva, sitä pyritään jatkuvasti kostuttamaan. Tavallinen vesi on tässä parasta, mutta voit käyttää myös apteekista saatavia syljen korvikkeita tai muita kuivan suun hoitoon tarkoitettuja valmisteita.

Hampaiden reikiintymisen estämiseksi on päivittäinen fluorin saanti tärkeää. Mikäli reikiintyminen ei ole erityinen ongelma, hammastahnasta saatava fluori yleensä riittää. Reikiintymisriskin kohotessa turvaudutaan fluoripurskutteluliuoksiin, -geeleihin, -lakkoihin, imeskeltäviin fluoritabletteihin tai fluoripurukumeihin.

Ksylitolituotteet ovat hammasystävällisiä ja sopivat hyvin diabeetikon käytettäviksi. Ksylitoli ei imeydy kokonaan, joten sen vaikutus verensokeriin on vähäisempi kuin tavallisen sokerin.

Toisaalta esimerkiksi purukumissa käytettävät ksylitolimäärät ovat niin pieniä ettei niillä ole juurikaan vaikutusta verensokeriin.

Sopivat suunhoitotuotteet ja -menetelmät valitaan yksilöllisesti hammaslääkärin opastuksella.

Lähde: OAMK:n OMSU-hanke

Kommentoi »