Terve.fi

Parodontiitin hoito

Parodontiitin hoito
Kuinka parodontiittia hoidetaan? Nappaa asiantuntijan vinkit omahoitoon!

Parodontiitin hoidossa paras ja tehokkain hoito on ennaltaehkäisevä hoito. Pidemmälle edetessään parodontiitti voi olla vaikea hoitaa ja vaatii paljon sekä terveydenhuoltohenkilöstöltä, että potilaalta itseltään. Säännöllisillä ammattilaisten antamilla hoidollakaan ei voida saavuttaa oikeanlaista lopputulosta, mikäli omahoitoon sitoutuminen on puutteellista.

Hoidon kulmakivi niin ennaltaehkäisyssä kuin jo todetun taudin hoidossakin on potilaan oma hyvä suuhygienia kotona. Hampaat tulisi harjata aamuin illoin, ja ienvälit puhdistaa hammaslangalla, erityisesti, jos on jo todettua ientulehdusta. Muita suuhygienian hyviä apuvälineitä ovat hammastikut ja kielen peitteiden poistokaapimet. Puhdistuksen tehokkuutta voi kontrolloida ajoittain plakkia värjäävillä tableteilla. Myös säännölliset käynnit ammattimaisessa hampaiden puhdistuksessa ehkäisevät hyvin parodontiumin sairauksia.

Myös yleisestä terveydestä huolehtiminen kuuluu suun terveydenhoitoon. Erityisesti diabeetikoilla tai immuunipuutteisilla henkilöillä hyvästä terveydentilasta ja hoitotasapainosta huolehtiminen vaikuttaa edullisesti hampaiston kuntoon. Sekä yleisen terveyden, että hammassairauksien kannalta ruokavalion tulisi olla monipuolista ja liikoja sokereita tulisi välttää. Liikunnan harrastaminen, riittävä unensaanti ja stressimäärän minimoiminen on myös tärkeää.

Toisaalta myös hammassairauksien tiedetään vaikuttavan epäedullisesti yleiseen terveydentilaan ja tiettyjen muiden sairauksien kehittymiseen. Suussa olevien bakteereiden on ajateltu ientuhon ja yleistyneen tulehdusreaktion myötä voivan kulkeutua verenkiertoon, lisäten mm. riskiä sydän- ja verisuonisairauksille.

Tupakointi heikentää olennaisesti hampaiden ja ikenien kuntoa ja jo sairastuneen kudoksen paranemiskykyä ja tupakoinnista luopuminen olisi suun terveyden kannalta ensiarvoisen tärkeää!

Ientulehduksen omahoito

Ientulehdus paranee, kun hampaat puhdistetaan ja bakteerien ärsyttävä vaikutus ienkudokseen lakkaa. Hampaiden huolellinen puhdistus onkin hoidon kulmakivi.

Hampaat tulee harjata vähintään kaksi kertaa päivässä ja hammasvälit puhdistaa joko hammaslangalla, -tikulla tai hammasväliharjalla. Harjauksessa on syytä kiinnittää erityishuomiota harjaustekniikkaan ja harjauskulmaan. Myös hampaiden takapinnat on puhdistettava huolellisesti. Harjauksen tulisi kestää vähintään 2 minuuttia kerrallaan. Tavallinen fluorihammastahna on paras vaihtoehto hampaiden peruspuhdistukseen - erikoishammastahnojen käytöstä kannattaa keskustella hammaslääkärin kanssa. Pehmeän harjan käyttö on suositeltavinta, koska kova harja ärsyttää ikeniä. Ienrajat on puhdistettava erityisen huolellisesti. Harjauksen yhteydessä esiintyvä verenvuoto ei ole vaarallista, ja se loppuu, kun tulehdus on rauhoittunut hoidon myötä.

Ksylitoli tekee bakteeriplakista helpommin irtoavaa, ja hampaiden puhdistus helpottuu. Suomen Hammaslääkäriliitto suosittelee aikuisille ja koululaisille vähintään 5 grammaa ksylitolia päivässä. Ksylitolituotteita kannattaa käyttää aina aterioiden ja välipalojen jälkeen.

Tupakointi lisää selvästi suun kiinnityskudosten sairauksia. Tupakan nikotiini heikentää ikenien verenkiertoa, jolloin ientulehdus ilmenee piilevänä, ilman aikaisemmin mainittua verenvuotoa ikenistä. Tupakoitsijalle muodostuu normaalia helpommin ientulehdusta ja hammaskiveä, joka etenee ikenien alla ja tuhoaa kiinnityskudoksia. Tupakoinnin lopettaminen pysäyttää kudoskadon ja ientulehduksen hoito helpottuu, vaikka menetetty kudos ei takaisin kasvakaan. Tupakoinnin lopettaminen kannattaa siis aina.

Milloin lääkäriin?

Jos ientulehduksen oireet eivät lievity viikossa tehostetulla hampaiden puhdistuksella, on syytä käydä hammaslääkärissä. Jos plakin kertymiseen on jokin erityinen syy, kuten hammaskivi tai hammaspaikkoihin liittyvä ongelma, voidaan ne hoitaa hammaslääkärissä. Hammashoitohenkilökunnalta saa lisäksi ohjausta hampaiden kotihoitoa varten. Muista käydä säännöllisesti hammaslääkärissä, vaikka erityisiä ongelmia suun terveydessä ei olisikaan!

Lähteet:

Parodontiitti – hampaan kiinnityksen menetys, Suomen Hammaslääkäriliitto.

Parodontiitin hoito, Suomen Hammaslääkäriliitto.

Hammaslääketieteen tietokannat: Therapia odontologica; Parodontologia.

Julkaistu: 29.7.2019
Kommentoi »