Terve.fi

Hyvä ienterveys edistää myös yleisterveyttä

Hyvä ienterveys edistää myös yleisterveyttä
Parodontiittia esiintyy jo yli puolella suomalaisista. Muutamalla vinkillä vähennät parodontiittiriskiäsi helposti.
Julkaistu 12.5.2017

Erityisen huonossa tilanteessa ovat alempien sosiaaliluokkien tupakoivat miehet.

Ientulehdus eli gingiviitti tai hampaiden kiinnityskudossairaus eli parodontiitti ovat suomalaisilla aikuisilla yleisimpiä suun sairauksia, Hammaslääkäriseura Apollonian tiedotteessa todetaan. Parodontiittia esiintyy 60 prosentilla suomalaisista.  

Erityisen huolestuttavaa on, että vaikeaa parodontiittia sairastaa jo moni nuori aikuinen. Vaikea-asteinen parodontiitti vaivaa etenkin alempien sosiaaliluokkien tupakoivia miehiä.  

– Nuorten ja nuorten aikuisten suissa esiintyviä tulehdusmuutoksia ei huomioida riittävästi. Kuitenkin juuri varhaisdiagnostiikka lisäisi ienterveyttä ja ehkäisisi pitkälle edenneet vauriot, professori Eija Könönen muistuttaa tiedotteessa. 

Sairauden hoito tulisi aloittaa jo ensimerkkien ilmaantuessa. Tällöin hoitotulos on pysyvä, eikä parodontiitti aiheuta merkittäviä kudosvaurioita. Aikaisella hoidolla vältetään myös pitkälle edenneet vauriot, kuten kiinnityskudoksen menetys ja hampaiden irtoaminen 

Parodontiitin suurin syypää on huono omahoito 

Parodontiitille altistavia tekijöitä on monia, mutta tärkeimmät riskitekijät ovat tupakointi ja huono suun omahoito. Tupakoinnin lopettaminen onkin yksi tärkeimmistä ienterveyttä edistävistä teoista. 

Ienterveydestä huolehtiminen on muutenkin helppoa, sillä tärkeintä on harjata hampaat aamuin illoin. Harjaamisen lisäksi hammasvälit tulisi puhdistaa kerran päivässä esimerkiksi hammasväliharjalla.  

Terveellisten elämäntapojen ja suuhygieniasta huolehtimisen lisäksi on tärkeää käydä säännöllisesti hammaslääkärin ja suuhygienistin vastaanotolla. Parodontiitti on vähäoireinen, joten sen tunnistaminen itse on vaikeaa.  

Suun terveys osaksi yleissairauksien hoitoa 

Hoitamaton parodontiitti altistaa myös monille kroonisille yleissairauksille. Eniten tutkimusnäyttöä on kertynyt sen yhteydestä diabetekseen ja sydänsairauksiin, mutta myös yhteyttä syöpiin tutkitaan.  

Parodontiitin hoito lieventää myös matala-asteista tulehdustilaa, parantaa diabeteksen hoitotasapainoa ja vaikuttaa sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijiöhin edullisesti. Suun terveys tulisikin ottaa huomioon osana yleissairauksien hoitoa.  

Kommentoi »