Terve.fi

Hyvä ienterveys edistää myös yleisterveyttä

Hyvä ienterveys edistää myös yleisterveyttä

Parodontiittia esiintyy jo yli puolella suomalaisista. Muutamalla vinkillä vähennät parodontiittiriskiäsi helposti.
Mainos

Parodontiittia esiintyy jo yli puolella suomalaisista. Erityisen huonossa tilanteessa ovat alempien sosiaaliluokkien tupakoivat miehet. Eurooppalaisen ienterveyden teemapäivän tarkoituksena on muistuttaa ihmisiä suun terveyden tärkeydestä. 

Ientulehdus eli gingiviitti tai hampaiden kiinnityskudossairaus eli parodontiitti ovat suomalaisilla aikuisilla yleisimpiä suun sairauksia, Hammaslääkäriseura Apollonian tiedotteessa todetaan. Parodontiittia esiintyy 60 prosentilla suomalaisista.  

Erityisen huolestuttavaa on, että vaikeaa parodontiittia sairastaa jo moni nuori aikuinen. Vaikea-asteinen parodontiitti vaivaa etenkin alempien sosiaaliluokkien tupakoivia miehiä.  

– Nuorten ja nuorten aikuisten suissa esiintyviä tulehdusmuutoksia ei huomioida riittävästi. Kuitenkin juuri varhaisdiagnostiikka lisäisi ienterveyttä ja ehkäisisi pitkälle edenneet vauriot, professori Eija Könönen muistuttaa tiedotteessa. 

Sairauden hoito tulisi aloittaa jo ensimerkkien ilmaantuessa. Tällöin hoitotulos on pysyvä, eikä parodontiitti aiheuta merkittäviä kudosvaurioita. Aikaisella hoidolla vältetään myös pitkälle edenneet vauriot, kuten kiinnityskudoksen menetys ja hampaiden irtoaminen 

Suurin syypää on huono omahoito 

Parodontiitille altistavia tekijöitä on monia, mutta tärkeimmät riskitekijät ovat tupakointi ja huono suun omahoito. Tupakoinnin lopettaminen onkin yksi tärkeimmistä ienterveyttä edistävistä teoista. 

Ienterveydestä huolehtiminen on muutenkin helppoa, sillä tärkeintä on harjata hampaat aamuin illoin. Harjaamisen lisäksi hammasvälit tulisi puhdistaa kerran päivässä esimerkiksi hammasväliharjalla.  

Terveellisten elämäntapojen ja suuhygieniasta huolehtimisen lisäksi on tärkeää käydä säännöllisesti hammaslääkärin ja suuhygienistin vastaanotolla. Parodontiitti on vähäoireinen, joten sen tunnistaminen itse on vaikeaa.  

Suun terveys osaksi yleissairauksien hoitoa 

Hoitamaton parodontiitti altistaa myös monille kroonisille yleissairauksille. Eniten tutkimusnäyttöä on kertynyt sen yhteydestä diabetekseen ja sydänsairauksiin, mutta myös yhteyttä syöpiin tutkitaan.  

Parodontiitin hoito lieventää myös matala-asteista tulehdustilaa, parantaa diabeteksen hoitotasapainoa ja vaikuttaa sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijiöhin edullisesti. Suun terveys tulisikin ottaa huomioon osana yleissairauksien hoitoa.  

Mikä?

Perjantaina 12.5.2017 vietetään ienterveyden teemapäivää koko Euroopassa. Vuosittaisena European Gum Health Day -kampanjapäivänä muistutetaan, että huolehtimalla hyvästä ienterveydestä jokainen parantaa paitsi suunsa terveydentilaa, myös yleisterveyttään. Tällä on suuri merkitys myös kansanterveydelle.

Eurooppalaista teemapäivää organisoi European Federation of Periodontology (EFP) yhdessä kussakin jäsenmaassaan toimivan parodontologiyhdistyksen kanssa. 

Vuonna 2017 teemana on “Fighting periodontal disease together.”

Lähde:

Eurooppalainen teemapäivä 12.5.2017 kamppailee iensairauksia vastaan

Lue myös:Diabetes altistaa suusairauksille

Pahanhajuinen hengitys voi johtua monesta syystä

Julkaistu: 12.5.2017