Kauneus & Terveys

Älä pelkää hampaanpoistoa!

Älä pelkää hampaanpoistoa!
Huonokuntoisista hampaista kiinni pitäminen voi olla ongelma koko kehon terveydelle.
Kuvat iStock

Paikkaus, juurihoito, uusintajuurihoito, vielä kerran juurihoito? Ehkei sittenkään. 

Huonokuntoisen hampaan pitkäaikainen hoitaminen voi olla turhaa.

– Hoitojen ketjutus kannattaisi päättää nopeammin ja poistaa hammas, sanoo suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri ja lääkäri Tanja Ketola-Kinnula

Hänen mielestään huonoja hampaita pitäisi joissakin tapauksissa irrottaa nykyistä useammin. Niillä on suuri merkitys yleisterveydelle.

– Olen itse sen sukupolven hammaslääkäreitä, jotka opetettiin säilyttämään asiakkaiden omat hampaat. Suomalainen hammaslääkäri ei tartu poistopihtiin liian herkästi, Terveystalon suun terveyden ylilääkärinä työskentelevä Ketola-Kinnula sanoo.

Kun hän on hoitanut kollegoiden lähettämiä potilaita, hän on kiinnittänyt huomiota hoitohistorioihin. Usein huonokuntoinen hammas olisi pitänyt vetää irti jo vuosia sitten!

Jos hammaslääkäri ehdottaa hampaan poistamista, hän tekee sen hyvästä syystä. Aina voi silti kysyä perusteluja ehdotukselle, mutta usein siihen kannattaa suostua.

Hampaiden poistoon päädytään useista syistä. Hammas voi olla reikiintynyt niin pahasti, ettei sitä voi enää paikata. Joskus juurihoito on mahdoton tehdä tai se on jo epäonnistunut. 

Parodontiitti eli kiinnityskudossairaus voi olla tehnyt tuhoa, tai hampaassa on juureen saakka ulottuva pituussuuntainen halkeama.

Suun tulehdus leviää

Hampaan tulehdus on ongelmallinen, sillä hampaat ovat kiinni elävässä, verisuonitetussa luussa. Tulehdus voi levitä siihen.

Jos ientulehdus pitkittyy, ien-hammasliitos voi pettää ja hampaan juuren pinnan ja ikenen väliin muodostuu ientaskuja.

Näistä voi kertyä lähes kahden kämmenen kokoinen tulehtunut alue suuhun. Se on melkoinen rasitus elimistölle. Harva antaisi sellaisen ­tulehduksen vain olla, jos tietäisi siitä. 

Ientulehduksesta alkava parodontiitti voi olla kuitenkin oireeton vuosiakin. Se voi silti lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä jopa 70 prosenttia. 

Tauti heikentää myös diabeetikkojen sokeritasapainoa ja lisää heidän riskiään sairastua diabeteksen liitännäissairauksiin. 

Lisäksi sillä on yhteyksiä raskauskomplikaatioihin ja vauvan pienipainoisuuteen.

– Koska naiset saavat lapsia entistä vanhempina, heillä saattaa olla jo parodontiitti. Se voi vaikuttaa jopa syntyvän lapsen terveyteen myöhemmin elämässä.

Pyydä ientaskumittausta

Reikiintymisen kannalta rauhallinen aika on noin kaksikymppisestä viisikymppiseksi. Silloin suussa voi silti jyllätä parodontiitti. Se ei tule välttämättä esiin suun perustutkimuksessa.

– Suun tarkastuksessa ei saisi keskittyä vain reikien tutkimiseen ja paikkaamiseen, sillä parodontiitti on todellinen riski kokonaisterveydelle, Ketola-Kinnula sanoo.

Hammaslääkäriltä kannattaa pyytää ientaskujen mittausta. Siinä tunnustellaan mittarilla ienreunat jokaisen hampaan ympäriltä. 

Hampaita pois nuorilta?

Hampaiden poistaminen ei ole kiinni iästä. Ketola-Kinnula kertoo, että on tehnyt kokoproteeseja parikymppisillekin. He eivät olleet hoitaneet hampaitaan juuri ollenkaan.

Päätös hampaiden irrottamisesta tehdään tilanteen mukaan. Joillakin huonokuntoista hammasta voidaan jäädä seuraamaan, mutta joidenkin suusta se kannattaa poistaa saman tien. Ratkaisu riippuu siitä, kuinka hyvin hoitaa hampaitaan ja onko joitakin sairauksia tai lääkityksiä.

Tulehdus suussa on huono seuralainen esimerkiksi reuman kanssa. Vastustuskyky ei toimi normaalisti, ja infektiot voivat olla tavallista vaarallisempia.

– Kannattaa miettiä myös sitä, että vaikka tänään olisi terve, huomenna voi joutua leikkaukseen tai sairastua syöpään. Suun tulehdus voi olla vaarallinen sytostaattihoidon aikana. 

Huonokuntoista hammasta ei kannata säilyttää suussa vain siksi, ettei sitä särje eikä se vaivaa muutenkaan. Päätös kannattaa tehdä sen mukaan, mitkä ovat riskit yleisterveydelle. 

Se, pitääkö hammas korvata esimerkiksi implantilla, riippuu ihmisestä ja hampaasta. 

Mitä uusi hammas maksaa?

  • Tyhjän paikan suussa voi korvata implantilla tai proteesilla, kuten hammassillalla.
  • Jos hammas puuttuu alhaalta edestä, sen voi joskus korvata kevytsillalla. Se on vaihtoehdoista edullisin. 
  • Kevytsilta maksaa noin 500 euroa, hammassilta noin 650 euroa ja hammasimplantti noin 1 600–2 500 euroa.
  • Hammaslääkäriasemat antavat hinta-arvion yleensä vasta perustutkimuksen jälkeen.
Julkaistu: 5.7.2017
1 kommentti