Hampaiden suurimmat ongelmat – Top 5

Hampaiden suurimmat ongelmat – Top 5
Jotkut aikuisten 32 hampaasta ovat herkempiä reikiintymisille ja vaurioille kuin muut hampaat.
Julkaistu 25.6.2015

Tässä brittiläinen hammaslääkäri Charles Ferber kertoo Daily Mailille, mikä on tiettyjen hampaiden suurimmat ongelma-alueet ja miksi juuri ne aiheuttavat eniten ongelmia.

1. Etuhampaat 

Etuhampaat ovat kahdeksan hammasta suun etuosassa, neljä alhaalla ja neljä ylhäällä.

Etuhampaiden aiheuttamat ongelmat:

Keskimmäiset etuhampaat ovat kaikkein herkimpiä, mutta erityisesti alaleuassa sijaitsevat etuhampaat ovat alttiita jauhamiselle ja narskutukselle eli bruksismille. Hampaiden narskutus on yleinen vaiva kiireisessä yhteiskunnassamme.

Keskimmäiset alahampaat ovat yleensä keltaisemmat, koska niissä oleva kiille on ohuempaa. Näiden hampaiden sisäpinta on erityisen herkkä hammaskivelle, koska sylkirauhaset sijaitsevat samassa paikassa.

Sylje mineraalit yhdessä palkin kanssa muodostavat hammaskiveä, joka kerääntyessään voi aiheuttaa ikenien ärtymistä ja johtaa lopulta muun muassa ikenien vetäytymiseen.

2. Kulmahampaat 

Kulmahampaat ovat kaikkein vahvimmat hampaat. Hampaiden terävä muoto tekee niistä oivalliset ruoan repimiseen, leikkaamiseen ja pilkkomiseen. Kulmahampaita on neljä; kaksi ylhäällä, kaksi alhaalla, molemmin puolin etuhampaita.

Kulmahampaiden aiheuttamat ongelmat:

Kestävät kulmahampaat sisältävät enemmän hammasluuta, joten niitä on vaikea valkaista. Nämä hampaat muuttuvat helposti myös torahampaan näköisiksi narskutukset seurauksena. Kulmahampaat kasvavat yleensä viimeisenä, joten ne ovat usein vinot.

3. Välihampaat 

Aikuisilla on kahdeksan välihammasta; kaksi jokaisen kulmahampaan vieressä ylä- ja alaleuassa. Niiden tehtävä on jauhaa ja pilkkoa ruokaa.

Välihampaiden aiheuttamat ongelmat:

Välihampaat ovat alttiimpia ienvaurioille, jotka johtuvat liiallisesta hampaiden harjaamisesta. Tämä voi johtaa ientulehdukseen ja lopulta jopa iensairauksiin, joiden vuoksi hampaat putoavat. Välihampaat ovat kapeita, joten ne lohkeavat helposti mikäli hampaaseen täytyy laittaa suuri paikka.

4. Poskihampaat 

Poskihampaat ovat kaikkein suurimmat pysyväishampaat suussa ja ne ovat myös kaikkein vahvimmat. Poskihampaita on neljä ylhäällä ja neljä alhaalla.

Poskihampaiden aiheuttamat ongelmat:

Poskihampaat tarvitsevat kaikkein todennäköisimmin paikkoja, koska niitä on vaikea pestä hammasharjalla. Tämä tuottaa ongelmia, koska poskissa sijaitsevat sylkikanavat kovettavat plakkia ja altistavat nimenomaan viereiset poskihampaat reikiintymiselle.

5. Viisaudenhampaat 

Viisauden hampaat ovat kaikkein suurimmat hampaat. Joillekin ihmisille ne eivät kuitenkaan kasva koskaan, toisilla niitä voi puolestaan olla kaikki neljä; yksi joka takaosassa.

Viisaudenhampaiden aiheuttamat ongelmat:

Joskus viisaudenhampaat eivät puhkea ikenen läpi kunnolla, vaan hampaan pinnan päälle jää niin kutsuttu ienläppä. Viisauden hampaan alue aiheuttaa ongelmia helposti, koska ienläpän alle jää helposti tulehduksia aiheuttavia bakteereita.

Kommentoi »