Terveys

Hoitamattomat hampaat vievät nuoria teho-osastolle – Viikossa jopa useita nuoria potilaita

Suun oireiden kanssa ei kannata pelleillä, vaan ne tulee ottaa vakavasti.

13.4.2017 Terve.fi

Yhä useampi nuori aikuinen joutuu sairaalahoitoon hammasperäisen tulehduksen vuoksi, kerrotaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä. Esimerkiksi Tyksin päivystykseen saattaa tulla yhden viikon aikana useita kiireellistä tehohoitoa tarvitsevia nuoria potilaita.

Turun yliopistollisen keskussairaalan vastuualuejohtaja sekä suu- ja leukakirurgi Tero Soukka huolestuu nuorten potilaiden määrän kasvussa yhdessä korvalääkäri, osastonylilääkäri sekä pään ja kaulan kirurgitiimin vetäjä Ilpo Kinnusen kanssa.

Sairaanhoitopiirin tilastojen mukaan hammasperäiset tulehdukset ovat lisääntyneet edellisen vuosikymmenen aikana. Viime vuonna osastohoitoa vaativia vakavia infektioita oli 70. Tyksissä on hammasperäiseen tulehdukseen osastohoitoa saavia koko ajan, sairaanhoitopiirin tiedotteessa sanotaan.

– Hammasperäisestä tulehduksesta lähtenyt yleistyvä tulehdus voi olla hengenvaarallinen. Sairaalaan tulee potilaita, joilla on useammasta hampaasta lähtöisin oleva komplisoitunut tulehdus, Soukka kertoo.

Viime helmikuussa Tyksiin tuli peräkkäisinä päivinä neljä nuorta potilasta, jotka päätyivät leikkausoperaation jälkeen tehohoitoon.

 

Parantamista niin potilailla kuin ammattilaisillakin

Tiedotteessa peräänkuulutetaan taudin nopeaa tunnistamista, jotta potilas pääsisi vähemmällä ja yhteiskunnalle koituisi vähemmän kustannuksia. Suun oireiden kanssa ei ole pelleilemistä, vaan ne tulee ottaa vakavasti.

Soukan ja Kinnusen mukaan syrjäytyneet nuoret ovat ryhmä, joka ei hakeudu tarpeeksi ajoissa hoitoon. Kouluterveydenhuollon loputtua nuori putoaa tyhjän päälle. Pelkokin voi olla yksi este hoitoon hakeutumiselle.

Asiantuntijat toivovatkin, että hammastulehduksen vakavuudesta saataisiin välitettyä tietoa entistä paremmin. Suun omahoito ja säännöllinen hammaslääkärillä tai suuhygienistillä käynti on paras tae infektioiden ehkäisyssä.

– Tulehduspesäke voi kehittyä myös hyvin hoidettuun suuhun, jolloin tulehdus on syntynyt esimerkiksi hampaiden purennallisesta ylikuormittumisesta. Esimerkiksi yöllinen narskuttelu voi vaikuttaa haitallisesti, tiedotteessa kerrotaan.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lähde:Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri 4.4.2017

Lue myös:Viidenneksellä suomalaisista aikuisista selviä eroosiomuutoksia suussa  

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi