Terve.fi

Yksityiset hammaslääkäripalvelut kallistuneet kuluttajille – Suomalaisten hampaiden kunto uhkaa jo yleisterveyttä

Yksityiset hammaslääkäripalvelut kallistuneet kuluttajille – Suomalaisten hampaiden kunto uhkaa jo yleisterveyttä
Yksityisten hammaslääkäripalvelujen hinta kuluttajille on noussut 2010-luvulla jopa 70 prosentilla. Muutos johtuu pitkälti Kela-korvausten leikkaamisesta. Lue lisää.
Julkaistu 24.4.2017

Yksityisten hammaslääkäripalvelujen hinta kuluttajille on noussut 2010-luvulla jopa 70 prosentilla. Muutos johtuu pitkälti Kela-korvausten leikkaamisesta, kerrotaan Lääkärihinta-blogissa. Hammaslääkäripalveluiden kalleus lienee yksi syy suomalaisten hampaiden yhä huonompaan kuntoon.

Lääkärihinta.fi:n toimitusjohtaja Kristian Ahlersin kirjoituksen mukaan yksityisten hammastarkastusten hinnat ovat laskeneet viime vuodesta, mutta hampaan paikkauksen hinta noussut Suomen suurimmissa kaupungeissa.

Yksityisten hammastarkastusten hinnat ovat nousseet kuluttajille yli kolmanneksella suurimmissa kaupungeissa. Kirjoituksen mukaan Helsingissä hammastarkastuksen kokonaishinta nousi potilaalle 11 prosentilla vuosien 2010–2016 välillä. Samalla kuluttajahintaindeksi nousi 9 prosentilla.

Kela-korvauksen leikkaaminen selittää paljon

– Eli hinnannousu potilaalle ei ole johtunut siitä, että palveluntarjoajat olisivat nostaneet hammastarkastushintaa roimasti. Mutta Kela-korvauksen laskiessa 20,4 eurosta 15,5 euroon, kasvoi potilaan omavastuu 32 % kuudessa vuodessa, Ahlers kirjoittaa.

Tampereella vastaava potilaan omavastuun nousu oli 46 prosenttia ja Mikkelissä 56 prosenttia. Ahlers pohtiikin, että Kela-korvauksen leikkaus ei välttämättä olekaan kansantaloudelle edullista pitkällä aikavälillä.

Vuoteen 2010 verrattuna Helsingissä yksityisellä hammaslääkäriasemalla paikkaushoidossa käynyt potilas maksoi 55 prosenttia enemmän kahden pinnan paikkaushoidosta. Kuopiolaisten omavastuu nousi 73 prosentilla. Kela-korvausten leikkaus selittää pitkälti myös tätä muutosta.

Professori uskoo hinnan vaikuttavan hampaiden kuntoon

Vastikään Ylellä todettiin, että suomalaisten hampaiden terveys on heikkenemässä. Oulun yliopiston hammaslääketieteen professori Kyösti Oikarisen mukaan yksi olennainen syy ongelmiin on hammashoidon kalleus.

Tilanne on kaksijakoinen: julkinen hammashoito ei pysty hoitamaan kaikkia suomalaisia, ja yksityisellä puolella hinta on huomattavasti kalliimpi. Oikarinen kertoo Ylelle, että juuri tämän takia kaikki eivät pysty hakeutumaan hoitoon.

Ilmiö tulee esille etenkin ikääntyvässä väestössä, Oikarinen sanoo. Suomalaisten elintavoissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia saatikka eroja muihin maihin. Professori luokitteleekin ilmiön suomalaiseksi.

– Näissä ryhmissä huono hammasterveys uhkaa myös yleistä terveyttä, kun hammashoitoa ei joko saa tai sitä ei ole varaa hankkia. Tätä ei tapahdu Ruotsissa eikä muissa Pohjoismaissa, professori summaa.

Hammastarkastusten hinta on pienentynyt, paikkauksen noussut

Ahlersin mukaan hammastarkastukset ovat palvelu, jota kuluttajat osaavat vertailla. Viime vuoteen verrattuna esimerkiksi Helsingissä yksityisten hammastarkastusten hinta on pienentynyt 4 prosentilla.

Kirjoituksessa kuitenkin sanotaan, että siinä missä hammastarkastuksen hinnat ovat pienentyneet, ovat monet muut toimenpiteet kallistuneet. Näiden hintoja kuluttajalla voi olla vaikeuksia vertailla.

Kahden pinnan paikkaushoito kallistui Tampereella 6 prosentilla ja Helsingissä 5 prosentilla verrattuna edeltävään vuoteen. Suurimmat muutokset tapahtuivat Oulussa, Lahdessa ja Porissa. Esimerkiksi Oulussa suun perustutkimuksen hinta laski 14 prosentilla, mutta kahden pinnan paikkaushoidon hinta nousi 6 prosentilla.

– Hammaslääkäripalveluiden vertailu on kaikin puolin vaikeaa hoidon kokonaishinnasta laatuun ja palvelukokemukseen. Kun halutaan kustannustehokasta hammashoitoa on hoidon laatu avainasemassa eikä yhden yksittäisen toimenpiteen hinta, blogissa tiivistetään.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

1 kommentti