Määritellään hammashoidolle kiinteä kokonaishinta kunkin potilaan kohdalle kolmeksi vuodeksi – malli näyttää toimivan ja tukevan suun terveyttä. Tämä päätelmä tehdään ruotsalaisen hammaslääkärin Charlotte Andrén Andåsin väitöstutkimuksessa, joka on julkaistu vuoden 2015 loppupuolella.
Osassa Ruotsia otettiin käyttöön uudenlainen maksumalli hammashuollossa vuonna 2007. Kaksi vuotta myöhemmin malli laajennettiin koko Ruotsiin. Tavoitteena on parantaa suun terveydenhuoltoa ja vähentää kustannuksia.
Potilaat sitoutuvat omahoito-ohjelmaan
Länsi-Götanmaa oli ensimmäinen alue, jossa tarjottiin potilaille uudenlainen maksumahdollisuus: vakiohintainen hammashoito, jonka maksu määritellään kunkin potilaan kohdalla sen mukaan, millaiseksi hänen riskinsä ja hoidontarpeensa arvioidaan.
Potilas maksaa kiinteää kokonaishintaa kolmen vuoden ajan. Vakiomaksuun kuuluu valtaosa perushammashuollosta ja myös jonkin verran muun muassa protetiikan toimenpiteitä. Esimerkiksi puuttuvan hampaan korvaaminen kokonaan ei kuitenkaan kuulu vakiohintaan. Sen sijaan muun muassa suun terveydenhuollon päivystyskäynnit sisältyvät maksuun.
Hintaerot ovat isoja eri potilaiden välillä, Hammaslääkärilehden mukaan aina 65 eurosta jopa yli 1 000 euron vuosimaksuun.
Uudessa mallissa potilas sitoutuu myös ehkäisevään omahoito-ohjelmaan. Lisäksi potilaan kanssa keskustellaan ruokavalion vaikutuksesta suun terveyteen.
Vanhassa maksusysteemissä potilas maksaa toimenpiteistä erikseen eikä kiinteähintaista vuosimaksua ole.
Uuden maksumallin potilailla pienempi kariesriski
Vakiohintaisen maksumallin valinneilla potilailla oli kuuden vuoden päästä 50 prosenttia pienempi kariesriski kuin vanhaan maksujärjestelmään jääneillä potilailla, osoittaa väitöstutkimus. Vanhassa maksusysteemissä olevilla potilailla oli 1,5 kertaa korkeampi kariesriski kuuden vuoden päästä senkin jälkeen, kun kontrolloitiin tiedossa olevat vaikuttavat tekijät, kuten ikä, sukupuoli, koulutus ja kariestilanne.
Uuden mallin potilailla hampaita paikattiin vähemmän kuin vanhan mallin potilailla.
Enemmän ehkäisevää hoitoa
Uuden ja vanhan maksumallin potilailla oli selkeitä eroja terveysasenteissa ja -toimissa, selviää väitöskirjasta.
Verrattuna vanhaan maksumalliin jääneeisiin raportoivat uudemman systeemin valinneet olevansa terveempiä ja sitoutuneempia edistämään omaa terveyttään. He kertoivat myös kertoivat olevansa tyytyväisiä siihen, että valitsivat uudenlaisen mallin.
Uuden mallin potilaat saivat enemmän ehkäisevää hoitoa ja vähemmän korjaavaa hoitoa kuin vanhaan järjestelmään jääneet potilaat.
Tutkimuksessa oli mukana noin 6 000 potilasta Länsi-Götanmaalta, jossa uusi maksusopimus otettiin käyttöön ensimmäiseksi. Alueella noin 25 prosenttia potilaista valitsi vakiohintaisen suunhoidon vuosiksi 2007–2009.
Suomessa aiheesta on kertonut aiemmin ainakin Hammaslääkärilehti. Hammaslääkärilehdessä kiinnitetään huomiota siihen tutkimuksessa esille nostettuun seikkaan, ettei uusi maksumalli ole kaikille houkutteleva: kustannukset ovat korkeat niille, jotka kuuluvat korkean riskin potilaisiin – ja juuri he tarvitsisivat eniten ehkäisevää hoitoa.
Lähteet:
Väitöstutkimus: http://hdl.handle.net/2077/39557
Lue myös: