Terve.fi

Onko sinun hammasharjasi tautipesä?

Onko sinun hammasharjasi tautipesä?
Tutkijoiden mukaan hammasharjassa piileksii runsaasti bakteereja.
Julkaistu 23.4.2010

Englantilaisten tutkijoiden mukaan hammasharjassa piileksii runsaasti bakteereja. Suojaamattomassa hammasharjassa saattaa pesiä jopa yli sata miljoonaa bakteeria, joihin kuuluvat esimerkiksi ripulia aiheuttava kolibakteeri ja ihotulehduksia aiheuttava stafylokokkibakteeri.

Syytä paniikkiin ei kuitenkaan ole, sillä ihmisen suu ei alun alkaenkaan ole ollut steriili.

Suun täydeltä bakteereja

Suussa on päivittäin satoja mikro-organismeja. Ne eivät kuitenkaan aiheuta ongelmia, ellei suun bakteeritasapaino muutu epäterveelliseksi.

On tärkeää muistaa, että plakki, jota harjaamme pois hampaistamme, on bakteeria. Jokainen hampaiden harjauskerta siis lisää hammasharjaan tarttuvien bakteerien määrää.

Voiko hammasharja sairastuttaa sinut?

Todennäköisesti ei. Kehon oma vastustuskyky on kyllin voimakas torjumaan hammasharjasta lähtöisin olevat, tauteja aiheuttavat bakteerit. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, missä hammasharjaansa säilyttää.

Säilytä hammasharja kaukana pöntöstä. Useimmat kylpyhuoneet ovat pieniä, ja yleensä wc-pönttö sijaitsee lähellä lavuaaria, jonka ääressä hampaat pestään. Jokainen vessan vetäminen suihkuttaa bakteereja ilmaan. Siksi ei ole järkevää säilyttää suojaamatonta hammasharjaa pöntön lähellä.

Säilytysvinkkejä

Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla voit välttää hammasharjaan tarttuvat bakteerit:

  • Huuhtele hammasharja joka käyttökerran jälkeen.
  • Anna hammasharjan kuivua käyttökertojen välillä, sillä bakteerit rakastavat kosteutta.
  • Vältä hammasharjakoteloita, joissa kosteus säilyy pitkään.
  • Säilytä hammasharjaa pystyasennossa.
  • Käytä vain omaa hammasharjaasi huolimatta siitä, kuinka läheinen olet puolisosi tai sisarustesi kanssa. Älä edes säilytä harjaasi samassa mukissa toisten harjojen kanssa, sillä bakteerit voivat siirtyä helposti hammasharjasta toiseen.

Hammasharjan vaihtaminen

Paras tapa rajoittaa hammasharjan bakteereja on vaihtaa harja säännöllisesti uuteen.

Asiantuntijat suosittelevat vaihtamaan hammasharjan joka 3–4 kuukausi. Jos harjakset rispaantuvat, olet sairas tai sinulla on heikko vastustuskyky, harja kannattaa vaihtaa useamminkin. Sama pätee myös sähköhammasharjan vaihtopäihin.

Jos sinun tekee mieli jättää hampaiden pesu tai hammaslangan käyttö väliin, muistele kuinka paljon bakteereja suussasi majailee, ja mitä ne voivat aiheuttaa.

Bakteerit ovat syy ientulehduksiin, mätänemiseen ja pahanhajuiseen hengitykseen. Kannattaa siis huolehtia säännöllisestä harjauksesta ja hammaslangan käytöstä. Suun huuhtelu antibakteerisella suuvedellä auttaa myös eliminoimaan bakteereja.

Lähde: WebMD

Kommentoi »