Terve suun limakalvo on kauniin vaaleanpunainen. Jos siihen ilmestyy laikku tai läntti, kannattaa aina havahtua.
Moni suun limakalvo muutos on vaaraton, mutta joskus kyseessä voi olla syöpä.
– Valkoiset muutokset ovat yleensä hyvänlaatuisia ja punaiset pahanlaatuisia. Kumpiakin tulisi aina näyttää lääkärille tai hammaslääkärille, elleivät ne katoa parissa viikossa tai niihin liittyy suolisto-oireita, kertoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jan Valkila Pohjola Sairaalasta.
Suun limakalvomuutokset voivat paljastaa jopa Crohnin taudin tai keliakian.
Haavamainen afta sattuu
Kipeä, vaalea jälki, jonka ympäristö punoittaa, on tavallisesti afta. Moni tunnistaa sen itse.
– Ne tulevat usein ikeneen, poskien sisäpinnoille, huuliin, kieleen ja suupohjaan. Aftojen koko vaihtelee, ja niitä voi tulla kerralla useita.
Ennen aftan puhkeamista voi tuntua kutinaa. Pahimmillaan haavauma voi olla niin kipeä, että on vaikea syödä ja juoda.
Stressi ja naisilla hormonitoiminnan vaihtelut altistavat vaivalle. Jotkut saavat aftoja natriumlauryylisulfaattia sisältävästä hammastahnasta, jotkut sitruksista, mausteista ja tomaatista.
– Aftat paranevat itsekseen parissa viikossa. Kipua voi koettaa lievittää ilman reseptiä saatavilla paikallishoitotuotteilla.
Avuksi laser tai kryohoito
Vaalea ja litteä muutos voi olla myös leukoplakia. Se on tavallisin suun limakalvomuutos.
– Leukoplakia on hyvänlaatuinen, kuten valtaosa suun limakalvomuutoksista. Valkea muutos on keratiini-sarveisainetta, jota tulee puutteellisesti kypsyneelle limakalvolle.
Leukoplakiat ovat selkärajaisia, tasaisia ja kivuttomia laikkuja. Niitä tulee etenkin poskiin, kieleen tai ikeniin. Ne ovat tavallisempia tupakoijilla. Syytä niihin ei tiedetä.
Useimmiten hoidoksi riittää, että tilannetta seurataan. Osa leukoplakioista häviää ajan myötä itsestään. Joskus niitä hoidetaan A- vitamiinilla, laserilla tai nestemäisellä typellä eli kryo- hoidolla.
Viruskin voi aiheuttaa
Papilloomaviruksesta on olemassa eri tyyppejä, joista toiset aiheuttavat viruksen sekä iholle että sukuelimiin.
Suussa papillooma on usein syylämäinen, kapealla kannaksella limakalvoon kiinnittyvä mollukka. Se tulee monesti nielurisaan tai kitapurjeeseen. Papillooma tarttuu suusta suuhun. Se poistetaan paikallispuudutuksessa.
Kipeä rakkula voi olla myös herpes. Sen aiheuttama suutulehdus paranee itsekseen noin viikossa.
– Herpekseen ei ole parantavaa hoitoa. Virus pysyy ikuisesti hermosolmukkeessa, jos sen on saanut kerran. Osalla se aktivoituu useammin, osalla harvoin tai ei koskaan, Valkila kertoo.
Limapaise puhkaistaan
Jos epäilyttävä muutos on pehmeä, limanesteen täyttämä pallura, kyse voi olla mukoseele. Se syntyy, kun sylkirauhasen tiehyt tukkeutuu eikä sylki pääse poistumaan suun kautta.
Jos patti on kova ja sylkirauhaset ovat turvonneet, puhutaan ranulasta.
Patit ja pallurat tulevat tyypillisesti alahuulen limakalvolle tai kielen alapinnalle. Niihin sattuu, jos ne jäävät hampaiden väliin.
– Mukoseele puhkaistaan tai avataan, jolloin se kuivuu ja kuihtuu itsestään. Ranula leikataan pois, Valkila kertoo.
Syöpä ei välttämättä tunnu
Jos suun limakalvo muuttuu punaiseksi tai siihen tulee vaaleita, verkkomaisia muutoksia, suussa saattaa olla punajäkälä.
Se on autoimmuunisairaus, joka puhkeaa tyypillisesti keski-ikäiselle naiselle.
Oireita ovat limakalvon arkuus, kirvely, polttelu ja turvotus. Mausteiset, happamat ja kuumat ruoat voivat ärsyttää.
– Punajäkälä voi olla välillä tosi kipeä ja välillä oireeton. Kortisoni lievittää oireita, mutta parantavaa hoitoa ei ole.
Punainen, rajoiltaan epätarkka mutta pinnalta ehjä muutos suupohjassa tai kielessä voi olla erytroplakiaa. Muutos on yleensä alle sentin laajuinen. Siitä kehittyy suusyöpä yhdeksässä tapauksessa kymmenestä.
Reunoiltaan kova, kraaterimainen ja aristamaton haavauma viittaa jo syöpään. Kipua saattaa tulla vasta, kun suusyöpä on edennyt pidemmälle.
Tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö lisäävät suusyövän riskiä. Tupakoijien pitäisikin lähteä lääkäriin herkästi.
– Kaikissa syövissä ennuste on sitä parempi, mitä aiemmin syöpä todetaan, Valkila sanoo.
Hyvä hygienia ehkäisee
Suuta ja hampaita on syytä hoitaa myös limakalvojen vuoksi. Huono suuhygienia lisää ja pahentaa limakalvovaurioita.
Huuhtele suu vedellä aina syömisen jälkeen. Pese hampaat kahdesti päivässä fluoritahnalla. Hammasväleille ja kielelle riittää putsaus illalla.
– Kieli puhdistetaan takaa eteen suuntautuvalla liikkeellä, pikkulusikan reunalla tai kielen puhdistimella, sanoo vastaava suuhygienisti Sara Niilivuo Hampaille.fi-sivustolta.
Hampaidenpesuharjaa ei kannata käyttää kielen puhdistukseen. Jos niin tekee, kielen bakteerit siirtyvät harjasta hampaisiin.
Tietty määrä bakteereita kuuluu suuhun. Terveessä suussa niitä, viruksia ja sieniä on toisiinsa nähden sopivassa suhteessa.
Antibakteerisia suuvesiä ei pidä käyttää pitkään. Ne tuhoavat paitsi haitallisia bakteereita myös suun terveyttä puolustavia bakteereita. Silloin taudinaiheuttajien on helpompi lisääntyä.
– Vahvoja, klooriheksidiiniä sisältäviä suuvesiä käytetään hampaiden poistojen, akuutin ientulehduksen ja suun leikkausten jälkeen. Yleensä niitä käytetään enintään kahden viikon ajan hammaslääkärin ohjeiden mukaisesti.
Suuhun tarkoitetuilla maitohappobakteereilla voi tukea luonnollista bakteerikantaa.
– Limakalvot kannattaa katsastaa säännöllisesti vaikka viikonloppuisin, jotta oppii erottamaan terveen limakalvon sairaasta, Niilivuo vinkkaa.
Lähde: Terveyskirjasto
Näin hoidat kipeää suuta
Hyvä hygienia lievittää kipua
- Vaihda hammasharja ja -väliharja erikoispehmeisiin. Valitse sähköharjaan kaikkein pehmein pää. Älä lopeta harjaamista, vaikka se sattuisi, mutta tee se varovasti.
- Valitse vaahtoamaton, kuivalle ja herkälle suulle tarkoitettu hammastahna. Tarkista, ettei se sisällä limakalvoja ärsyttävää natriumlauryylisulfaattia.
- Unohda alkoholipitoinen suuvesi. Se kirvelee kipeässä suussa.
- Levitä limakalvoille kielellä ohuelti ruokaöljyä. Se kostuttaa ja estää hankausta. Jos et pidä öljyn mausta, kokeile kuivan suun kostutukseen tarkoitettuja geelejä.
- Vältä sitrushedelmiä, tomaattia, kiiviä ja voimakkaita mausteita, jotka voivat pahentaa kipua. Huoneenlämpöiset juomat tuntuvat paremmilta kuin kylmät ja kuumat.
- Mene tarvittaessa suuhygienistille, joka voi puuduttaa suun puhdistuksen ajaksi.
Asiantuntija: vastaava suuhygienisti Sara Niilivuo/Hampaille.fi