Terve.fi

Hampaatko tippuvat karkista?

hammaslääketieteen lisensiaatti

Antti Peteri

Kysymys:

Pakko kysyä asiantuntijalta!Tuttavani hammaslääkäri oli hänen käyntinsä jälkeen todennut,että vaikka sinulla on niin kauniit hampaat,niin juuret on niin mädät että hampaat ilmeisesti ruvetaan ottamaan yksitellen pois.. Tälle erittäin läheiselle ihmiselle on niin vaikea suoraan sanoa että sitä ne huumeet(amfetamiini,subutex jnejne) teettää. Koska hän pistää sen vain mahdottoman karkin syöntinsä piikkiin. Eikö silloin kuuluisi hampaat pintapuolisinkin olla rikki? :)Tietenkään hän ei huumeongelmaansakaan myönnä,niin kuinka ne nyt hampaiden juuriin voisivat vaikuttaa millään tavalla.. :( Olisiko antaa minkäänlaista faktaa,jota kertoa hänelle,että mitä ne aineet oikein aiheuttavat siellä(hammaskalustossakin siis,kaiken muun lisäksi). Häntä on yritetty saada monin keinoin ja monien voimin lopettamaan,mutta kun “eihän hänellä ongelmaa ole,ei hän ole kuin muut käyttäjät”. Mutta tässä olisi taas kertoa yksi syy lopettaa tuo touhu,monien muiden syiden joukkoon. Kiitos jo etukäteen,jos vain saisin jonkunlaisen tiedonpätkän hänelle taas esitettäväksi :)

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,

Harmillista kuulla tuttavasi päihderiippuvuudesta. Suun sairauksista parodontiitti tuhoaa hampaiden kiinnityskudoksen ja aiheuttaa ajan saatossa hampaiden liikkuvuutta ja johtaa hoitamattomana niiden menettämiseen. Tämä ei siis ole suoranaisesti kiinni karkin syönnistä.

Toki on myös niin, että monet huumeet, esimerkiksi kannabis, amfetamiini johdannaisineen ja ekstaasi lisäävät suun kuivumista. Kannabis, amfetamiini ja metadon taas aiheuttavat makean nälkää. Mikäli huumeiden ohessa käytetään alkoholia, se lisää hampaiden kulumista ja haurastumista. Jotkut huumeet, esimerkiksi heroiini, aiheuttavat oksentelua, joka myös syövyttää hampaita. Myös hampaiden pureminen yhteen esimerkiksi amfetamiinin ja ekstaasin aiheuttamien lihaskramppien seurauksena saattaa vaurioittaa hampaiden tukikudosta ja edistää hampaiden lohkeamista sekä aiheuttaa leukanivelvaivoja ja hartia/niskaseudun kiputiloja. Huumeet voivat myös hävittää kielen makunystyjä.

Antti

Julkaistu: 17.10.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.