Anna toimenpide aina ammattilaisen tehtäväksi. Kymmeniä tuhansia hammasimplantteja laittanut erikoishammaslääkäri Pekka Asikainen kertoo, mikä implanteissa on tärkeää.
Jos sinulta puuttuu yksi hammas ja haluat saada uuden sen tilalle, älä anna pelkästään hammasimplantin hinnan ratkaista valintaasi.
– Se, että valitset implantin ainoastaan hinnan perusteella, on verrattavissa siihen, että valitsisit auton pelkästään värin mukaan. Sillä on merkitystä, onko punainen autosi Fiat Punto vai Ferrari. Samoin sillä, tehdäänkö hammasimplanttisi kotikutoisesti vai tekeekö toimenpiteen erikoishammaslääkäri, kuvailee erikoishammaslääkäri Pekka Asikainen Pihlajalinna Keinojuuriklinikalta.
– Kun vertailet hintoja, vertaile samanlaatuisia tuotteita ja palveluita keskenään – muuten et välttämättä saa sitä mitä tilaat, hän muistuttaa.
Asikainen on laittanut uransa aikana suomalaisille 30 000 hammasimplanttia puuttuvien hampaiden tilalle. Suomessa laitetaan vuosittain yhteensä noin 20 000 hammasimplanttia. Asikainen on yksi Keinojuuriklinikan perustajista, ja hän on yksi harvoista erityisesti implantteihin erikoistuneista hammaslääkäreistä Suomessa. Euroopassa hänen kaltaisiaan osaajia on vain kourallinen.
Hän on huolissaan siitä, että yhä useampi laitattaa suuhunsa halvan hammasimplantin ulkomailla. Ei ole yhdentekevää, kuka valmistaa keinojuuren ja kuka laittaa sen suuhun. Laadukas implantti pysyy kauan ja sopii suuhun kuin oma hammas. Pihlajalinna Keinojuuriklinikalla käytetään vain laadukkaita premiumimplantteja, joilla on elinikäinen takuu.
– Minulle on tärkeää, että materiaalit ovat laadukkaita ja implantti istuu purentaan täydellisesti. Keinojuuriklinikalla hammasimplantin valmistava hammasteknikko katsoo itse potilaan suuhun. Otan potilaan mukaan laboratorioon, jossa valitsemme implantille sopivan sävyn. Itse operaatio tehdään vastaanottohuoneen sijaan steriilisti leikkaussalissa, hän kertoo.
Kimmoke erikoishammaslääkäriksi syntyi saunaillassa
Asikaisen tie suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäriksi ja implantaattien huippuosaajaksi on kulkenut Kainuun ja Kuopion kautta Espooseen. Monet käänteentekevät hetket tapahtuivat aikanaan saunailloissa.
– Kun työskentelin nuorena hammaslääkärinä Kainuussa, osallistuin eräille neuvottelupäiville Kuopiossa. Satuin samaan saunailtaan professori Risto Kotilaisen kanssa. Olin tullut maininneeksi, että osaan avata pullonkorkin monin tavoin. Kun lähdimme illan jälkeen hotellille, Risto toi virkistysjuomakorin mukanaan autoon ja pyysi minua avaamaan pullon lusikalla. Hän totesi, että meitä on täällä professoreita ja tohtoreita mutta vain yksi taikuri. Sitten hän kehotti soittamaan, jos joskus harkitsen erikoistumista. Soitin seuraavana maanantaina, Asikainen muistelee.
Kuopiossa vietettyjen erikoistumisvuosien jälkeen tie vei pääkaupunkiseudulle
– Pidin kurssia Helsingissä, ja pidimme saunailtaa opetuksen jälkimainingeissa. Turisimme takkatulen ääressä kollegani Antti Rantalan kanssa, joka työskenteli Espoossa. Hän sanoi, että jos joskus suunnittelet Helsinkiin muuttoa, soittele.
Asikainen ei aikaillut tälläkään kertaa. Hän muutti perheineen Helsinkiin, vuokrasi ensin vastaanottohuoneen ja pian perusti Keinojuuriklinikan Tapiolaan.
Myös Asikaisen perhe on päätynyt alalle ja Keinojuuriklinikalle töihin: vaimo Anneli on hammaslääkäri, vanhin poika Antti leukakirurgian erikoislääkäri ja tytär Jenni suuhygienisti. Joonas vastaa välinehuollosta ja Wille vastaanottotoiminnasta.
– Keinojuuriklinikkaa ei olisi, jos Annelia ei olisi. Kun perustin klinikan Espooseen, Anneli pyöritti toimintaa Kuopiossa, Asikainen sanoo.
Hammasimplantit sopivat kaikille aikuisille
Aiheeseen vihkiytymättömälle maallikolle saattaa tulla implanteista ensimmäisenä mieleen mummo ja tekohampaat. Kenelle implantteja sitten laitetaan?
– Implantit sopivat kaikille aikuisille, jotka ovat syystä tai toisesta menettäneet yhden tai useamman hampaan. Historiallisesti ne liittyvät tekohampaisiin: 60-luvulla niillä alettiin korvata proteeseja, jotka eivät pysy kunnolla hampaattomassa alaleuassa, Asikainen kertoo.
Toisin kuin proteesit, implantit pysyvät leuassa yli 90 prosentin todennäköisyydellä, kunhan niistä pitää hyvää huolta. Vielä 80-luvulla implanteilla korvattiin kokonaisia irtoproteeseja, mutta nykyään niillä korjataan enemmän yksittäisiä puuttuvia hampaita.
Moni pohtii, onko implantti välttämätön ja voisiko ihminen elää ilman hammasta sen sijaan että käyttää satoja euroja implanttiin. Asikaisella on yksiselitteinen vastaus tähän.
– Yhdenkin hampaan puuttuminen aiheuttaa sen, että ihminen puree vain toisella puolella ja purentaelin menee epätasapainoon. Tämä aiheuttaa kovaa päänsärkyä ja niska-hartiaseudun kipuja. Asiakas saattaa hakea fysioterapiasta apua niskasärkyihinsä, jotka todellisuudessa johtuvatkin siitä, että suusta puuttuu alakutonen. Siksi implanttiin kannattaa satsata.
Pekka Asikainen jaksaa innostua työstään vielä 30 000 implantin jälkeenkin. Hän on alansa ekspertti, ja hyvä palaute antaa aina uutta inspiraatiota.
– Eräs asiakas totesi, että olisihan hän jo lopettanut, jos hän ei olisi tästä kiinnostunut ja olisi tässä hyvä, Asikainen hymyilee.