Terve.fi

Ikenessä pieni pyöreä valkoinen läiskä nuuskan kertakokeilun jälkeen

Ikenessä pieni pyöreä valkoinen läiskä nuuskan kertakokeilun jälkeen

Antti Peteri

hammaslääketieteen lisensiaatti

Antti Peteri

Kysymys:

Moikka!
Olen 18-vuotias mies ja tyhmyyksissäni ja hieman humalassa ollessani kokeilin nuuskaa. Pussi oli ylähuulessani noin puoli tuntia, ja seurauksena huomasin seuraavana päivänä alueen olevan kosketusarka sekä valkoisen pienen pyöreän täplän ylähampaani yläpuolella ikenessä, missä nuuskapussia olin pitänyt. Nyt 4 päivää myöhemmin kosketusarkuus on käytännössä jo ohi, mutta valkoinen pyöreä pieni läiskä on jäänyt ylähampaani ikeneen.
Alkoholia olen käyttänyt satunnaisesti viikonloppuisin noin parin vuoden ajan, en polta enkä nuuskaa. Hampaani ovat aina olleet hyvässä kunnossa, ei reikiä eikä reikien alkuja.
Koitin opiskella asiaa netistä ja huolestuin kovasti. Voiko läiskästä muodostua jotain vakavaa? Ainakin opin virheestäni…

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,

Nuuskan käytöstä tehdyt tutkimukset ovat aika kahtia jakoisia. Missään tapauksessa ei voi suositella asiaa ammattilaisen näkökulmasta. Suun limakalvot uusiutuvat noin 2 vkon aikana ja tässä ajassa pitäisi muutoksen olla poistunut. Mikäli näin ei ole, suosittelen varaamaan ajan hammaslääkärille ja hän katsoo onko kyseessä ihan normaali limakalvovaurio vai pitääkö asialle tehdä lisäselvityksiä.

Julkaistu: 27.3.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.