Jännityspäänsäryn kipukohtaus voi kestää minuutteja tai vuosia. Mikäli päänsärkyä on yli 15 päivää kuukaudesta, puhutaan kroonisesta päänsärystä.
Jännityspäänsäryn hoito
Vasta alkaneeseen lihasjännityspäänsärkyyn tepsivät tulehduskipulääkkeet tai parasetamoli ja iholle levitettävät tulehduskipugeelit. Kun tilanne pitkittyy, on särkylääkkeistä vähemmän hyötyä ja ne voivat olla jopa haitaksi (särkylääkepäänsäryn muodossa). Sopiva lyhyen päänsärkyjakson lääkehoidon pituus on maksimissaan 5 vrk. Liikunta ja venyttely ovat oleellinen osa hoitoa.
- Lue myös: Milloin päänsärky on migreeniä?
Pitkittyneessä tilanteessa tulee pyrkiä lihasten rentouttamiseen voimistelulla, lihasharjoitteilla, akupunktiolla ja fysioterapialla. Kroonisessa jännityspäänsäryssä pyritään lopettamaan ylimääräiset särkylääkkeet, sillä niistä voi itsessään aiheutua särkylääkepäänsärkyä.
Omaehtoinen kuntoutus, jossa pyritään yläraajojen ja niskalihasten vahvistamiseen ja rentouttamiseen, on onnistuneen hoidon kulmakivi. Suositeltuja liikuntamuotoja ovat sauvakävely, hiihto, soutu ja kuntosaliharjoitteet. Rentoutuskeinoja ovat mm. sauna, pilates ja jooga. Kannattaa myös arvioida, mitkä tekijät elämässä aiheuttavat stressiä ja voiko niihin vaikuttaa.
Lääkehoidossa pääpaino on useimmiten pitkäaikaisessa hermokivussakin käytettävillä kipukynnys- eli masennuskipulääkkeillä, esimerkiksi amitriptyliini ja nortriptyliini. Lääkehoidon kesto on usein 1–3 kk. Osa potilaista hyötyy pahimpien kipupisteiden puudutepistoksista, jotka kannattaa yhdistää fysikaalisiin hoitoihin.
Jännityspäänsärkyä? Milloin lääkäriin?
Kun omaehtoinen kuntoutus ja särkylääkkeet lyhytaikaisessa jännityspäänsäryssä eivät auta, on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen. Lääkärisi voi esimerkiksi kokeilla muutaman kuukauden kestävää kipukynnyslääkitystä, jolla pyritään katkaisemaan kipukierre. Tällaiset hoidot ovat yleensä tehokkaita, mikäli potilas sietää näitä valmisteita.
- Lisätietoa jännityspäänsäryn oireista.
Täytyy muistaa, että tällaisen lääkkeen vaikutus alkaa vasta viikon, puolentoista kuluessa ja sen teho lisääntyy 4–6 viikon kuluessa.
Jos oireisto selvästi muuttuu erilaiseksi kuin aikaisemmin on lääkärin luona käyminen myös paikallaan.
Lähteet:
Färkkilä M. Jännityspäänsärky, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.
Atula S. Jännityspäänsärky, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2015.
ICD-10:
G44.2 Jännityspäänsärky