Akne

Aknella tarkoitetaan ihon talirauhasten ja karvatuppien tulehdusta, joka on yleistä erityisesti nuorilla.

Aknella eli "finnitaudilla" tarkoitetaan ihon talirauhasten ja karvatuppien tulehdusta, jonka aiheuttaa iholla normaalisti esiintyvät bakteerit, yleisimmin Propionibacterium acnes. Aknen perimmäistä syytä ei tiedetä, mutta sen syntyyn liittyvät olennaisesti mm. ihon lisääntynyt talineritys, talirauhasten lisääntynyt bakteerimäärä ja talirauhastiehyiden tukkeutuminen. Aknetaipumuksen uskotaan olevan perinnöllistä. Myös hormonaaliset tekijät vaikuttavat aknen syntyyn, minkä takia akne alkaa usein murrosiässä.

Akne on erityisesti nuorten sairaus. Se puhkeaa yleensä 12–16 vuoden iässä. Jopa 80 % nuorista kärsii jonkinasteisesta finnitaudista. Akne on murrosiässä yleisempi miehillä ja aikuisiällä naisilla. Tytöillä ns. yhdistelmäehkäisypillereiden käyttö voi lieventää nuoruusiän aknea tai siirtää sen puhkeamista jopa yli 30-vuotiaaksi asti.

Akne ilmenee useilla eri tavoilla. Komedoilla tarkoitetaan tukkeutuneita talirauhasia, jotka voivat olla joko sulkeutuneita (valkopää) tai avoimia (mustapää). Lievimmillään taudissa voi esiintyä pelkkiä komedoja, etenkin leuassa, otsassa ja nenänpielissä. Tällöin puhutaan komedoaknesta.

Aknen hoito valitaan ihotyypin, sen päätyypin ja vaikeusasteen mukaan. Lue aknen hoidosta.

Märkäpäillä tarkoitetaan tulehtuneita näppylöitä, joissa voi olla sisällä märkää. Yleisimmillään nuoruusiän aknessa esiintyy sekä komedoja, näppylöitä että märkäpäitä. Tällöin puhutaan märkänäppyläisestä aknesta.

Lisätietoa aknen oireista.

Vaikeissa taudinmuodoissa voi esiintyä yli viiden millimetrin läpimittaisia kyhmyjä, jolloin puhutaan kystisesta eli onteloaknesta. Onteloakne on herkästi ihoa pysyvästi arpeuttava, ja sitä pyritäänkin hoitamaan tehokkaasti. Onteloakne voi kroonistua, jolloin siihen liittyy märkäisiä ja haavautuneita tulehdusmuutoksia tyypillisten aknealueiden lisäksi pakaroissa ja taivealueilla. Joskus akneen voi liittyä jopa yleisoireita, kuten sahaavaa kuumetta sekä lihas- ja nivelkipuja. Tätä muotoa esiintyy lähes yksinomaan pojilla, ja se on onneksi hyvin harvinainen.

Miten yleistä akne on? Lue aknen yleisyydestä.

Lähteet:

Akne, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2017.

Matti Hannuksela, Sirkku Peltonen, Timo Reunala, Raimo Suhonen (toim.), Akne, Ihotaudit, Kustannus Oy Duodecim 2011.