Terve.fi

Post-traumaattinen stressi - miten sen tunnistaa?

Post-traumaattinen stressi - miten sen tunnistaa?
Ihmisen aivot ovat merkilliset, ja joskus voi tuntua, että ne toimivat lähes mielivaltaisesti.
Julkaistu: 4.9.2012

Ihmisen aivot ovat merkilliset, ja joskus voi tuntua, että ne toimivat lähes mielivaltaisesti. Mutta välillä toimintaa on täysin mahdollista ennustaa, ja näin on esimerkiksi suuren trauman kohtaamisen jälkeen, kertoo CNN.

Tällaisia traumoja ovat muun muassa koulusurmat tai läheisten kuolemat. Joillakin ihmisillä tällainen traumaattinen tilanne voi laukaista post-traumaattisen stressihäiriön, PTSD:n, joka saattaa olla hyvinkin vakava ongelma.

Vaikka jokainen ihminen reagoi jotenkin suureen hätään, kuten koulusurmaan, eivät kaikki välttämättä saa tilanteesta pysyviä vammoja – fyysisiä tai henkisiä. On kuitenkin tarpeellista olla tietoinen PTSD:n mahdollisuudesta ja siitäkuinka siitä kärsivää on mahdollista auttaa.

Oireet

Post-traumaattinen stressihäiriö ilmenee yleensä kolmella eri tavalla. Ensimmäisessä tavassa oireet ovat häiritsevät muistot traumaattisesta tapahtumasta. Nämä muistot ilmenevät yleensä painajaisina ja hyvin elävinä flashback-reaktioina. Nämä muistot saattavat aiheuttaa syvää psykologista ahdistuneisuutta ja myös fyysisiä oireita, kuten kohonnutta pulssia.

Toinen oire liittyy yleensä aiheen välttelemiseen ja henkiseen turtumiseen. Ihminen saattaa nähdä suurta vaivaa välttääkseen seikkoja ja paikkoja, jotka muistuttavat heitä tapahtuneesta. Ihminen saattaa myös turtua henkisesti, mikä vaikeuttaa ihmisen hyvinvointia ja ihmissuhteita. Ihmiset saattavat kokea, ettei heillä ole tulevaisuutta, kuten muilla läheisillään.

Kolmas oire on ylivirittyneisyys. Ihmisellä esiintyy vaikeuksia nukkua ja keskittyä, säikähtelyä ja yhtäkkisiä vihan tunteita. Nämä oireet johtavat usein masennukseen ja päihteisiin.

Kenen todennäköisyys on suurempi?

Vaikka PTSD voi iskeä lähes jokaiseen trauman läpikäyneeseen, joillakin ihmisillä on suurempi todennäköisyys sairastua siihen. Ihminen joka välittömästi traumaattisen tilanteen jälkeen järkyttyy nähtävästi, on suuremmassa vaarassa sairastua PTSD:hen kuin rauhallisesti suhtautuva. Oletus siitä, että rauhallisuus johtaisi suurempiin ongelmiin myöhemmin, ei myöskään pidä paikkaansa.

Myös ihmiset, jotka eivät tunnu ymmärtävän tilannetta, saattavat kärsiä PTSD:stä. Kun ihminen erottaa itsensä tilanteesta heti kättelyssä, se saattaa myöhemmin johtaa vakavampiin ongelmiin.

Ihmisten tulisi olla tietoisia PTSD:n oireista ja mahdollisuudesta, jos heidän läheisensä on kokenut kovia traumoja. Jos huomaat läheisessäsi yllämainittuja oireita, on hyvä keskustella sekä hänen itsensä että ammattilaisauttajan kanssa. Nopeasti saatu apu voi estää PTSD:n pahimmat oireet ja ongelmat. Post-traumaattinen stressihäiriö on kuitenkin hoidettavissa lääkkeillä ja terapialla.

Lähde: CNN

1 kommentti