Terve.fi

Luo arkeesi myönteistä stressiä

Luo arkeesi myönteistä stressiä
Miten luoda myönteistä stressiä työhön, kotiin, terveyteen tai ihmissuhteisiin? Yksinkertaista periaatteessa, ei aina käytännössä: tee sitä, mistä pidät ja lopeta se, mistä et pidä.
Julkaistu: 30.11.2012

Myönteinen stressi on inspiraatiota, iloa ja rakkautta. Edellä mainitut ovat myös sanoja, jotka kuulostavat kivalta. Aitona kokemuksena sanat heijastavat myös toisille hyvää ja tasapainoista oloa.

Vaikka ne ovat todellisia tunteita; ne ovat usein jossain tuolla, kaukaisuudessa, saavutuksen päässä; harvoin työssä, arjessa suoraan edessä, tässä ja nyt.

Miten luoda myönteistä stressiä työhön, kotiin, terveyteen tai ihmissuhteisiin? Yksinkertaista: tee sitä, mistä pidät ja lopeta se, mistä et pidä. Se on joskus rankka sääntö; kuin miekan leikkaava terä. Suurin osa ihmisistä elää käyttämättä tuota miekkaa, koska heille on sanottu, että oman tahdon käyttäminen on väärin.

Rakastatko itseäsi?

Henkisiä arvoja luonnehditaan pehmeiksi. Taloudellisia arvoja sen sijaan määritellään koviksi. Asia on kuitenkin päinvastoin. Tiedät sen siitä, kun joku päättää muuttua, lähteä omaan suuntaansa, kuunnella itseään, toteuttaa haaveensa tai unelmansa, ja kuinka ihmiset arvostelevat, kauhistelevat tai tuomitsevat tällaista käytöstä. Näin tekevät usein kaikkein lähimmät ihmiset. Silti muuttuja uskaltaa pitää päätöksestään kiinni muiden ja oman mielen miekan viuhuessa ihan läheltä. Hän valitsee toistuvasti itsensä, tässä ja nyt. Hän sanoutuu irti sellaisesta, mikä ei häntä tue, vaikka tuomiot hokevat syytöksiä itsekkyydestä, ajattelemattomuudesta.

Samassa tilanteessa tämän ihmisen sydämessä on ainoastaan yksi ääni: oman onnellisuuden ääni toteuttaa itseä, nyt. Se on lähtöisin rakkaudesta itseen.

Miten itse käyttäydyt?

Oletko koskaan miettinyt, kuinka sinä toimit tällaisissa tilanteissa? Tuomitsetko toisen oman onnen tavoittelussa, tunnetko kateutta vai vihaatko? Vai oletko aidosti ja nöyrästi kiitollinen hänen puolestaan? Iloinen, rakkaudella kannustava? Inspiroidutko?

Arvostat tätä ominaisuutta toisessa juuri siksi, että tiedät, kuinka tärkeää oman äänesi, onnellisuutesi kuunteleminen ja toteuttaminen, on ollut sinulle. Kuulet toista, koska kuulet itseäsi.

Ja jos asia viedään työelämän kontekstiin, ei enää ole kyse siitä, mitä tekee, vaan miksi tekee.

Tämä ei tarkoita tässä rahaa, asemaa, tai CV:n rakentamista, vaan sitä todellista syytä, miksi teet sitä työtä, mitä teet? Kuuletko millaisen viestin kollegoiltasi saisit tähän kysymykseen?

Ymmärrätkö pehmeät arvot?

Kun pehmeät arvot ymmärtää oikein, tajuaa myös sen, että oman päätösvallan käyttö onnellisuuden mahdollistamisessa on rohkein teko, minkä kukaan voi tehdä, kenenkään muun mielipiteestä tai tuomiosta riippumatta. Samalla asenteella on tehty suurimmat keksinnöt ja löydöt kautta historian.

Ole tarkkana oman mielesi vastalauseista: minä en ole maailmanluokan keksijä tai tutkija. Tällöin mieli antaa sinulle juuri sitä lääkettä, joka estää sinua käyttämästä miekkaasi.

Keksintö on useimmille arjen asia; huomaaminen tai oivallus, joka helpottaa elämää, tuo siihen laajemmin yltäkylläisyyttä, tapoja nauttia elämästä, luoda uutta.

Pienin askelin ei ole etanan vauhti

Usein pienimmät muutokset ovat pysyvimpiä. Kun löytää omassa arjessa rohkeutta tehdä pienen asian toisin, siellä tai täällä, yksi kerrallaan. Se tuo osaamista ja itsevarmuutta. Sen jälkeen on vähän suurempien asioiden vuoro.

Lopulta aikaansaadun kokemuksen, itseluottamuksen, eli itsensä kuuntelemisen taidoista, antavat niin paljon voimaa, että suurienkin asioiden toteuttaminen on paljon helpompaa. Se on paljon helpompaa kuin olisi kuvitellut, kun katsot kykyjäsi silloin, kun teki pienen asian kerrallaan oman onnellisuutensa edistämiseksi, positiivisen stressin mahdollistamiseksi.

Harjoittelu tekee mestarin…

…ja mestari harjoittelee aina. Siksi myös oman unelman toteuttaminen, myönteisten tunteiden eli positiivisen stressin salliminen omaan elämään on alussa pieniä askelia, myöhemmin harppauksia.

Koska elämä ei pääty ja tilanteet muuttuvat, on taitojen hiominen ja ylläpito myös jokapäiväistä. Tällöin yksilö luo, kirjaimellisesti, oman elämänsä tilanteessa kuin tilanteessa. Se on mestarillista toimintaa ja inspiroi automaattisesti myös muita tekemään samoin.

Kommentoi »