Terve.fi

Rintasyöpäseulonnasta hyötyvät parhaiten 50-60-vuotiaat

Rintasyöpäseulonnasta hyötyvät parhaiten 50-60-vuotiaat
Mammografiasta on eniten hyötyä 50-70 -vuotiaille naisille. Lue lisää rintasyövän seulonnasta ja sen hyödyistä.
22.2.2016

Rintasyövän seulominen mammografialla ja muilla menetelmillä pienentää ainakin 50–69-vuotiaiden naisten riskiä menehtyä rintasyöpään.

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan näyttö seulontojen tehokkuudesta tätä nuorempien ja vanhempien naisten kohdalla on kuitenkin kiistanalainen.

Suomessa mammografiaan kutsutaan 50–70-vuotiaat naiset joka toinen vuosi.

Yhdysvaltalaistutkijat kävivät läpi kaikki ennen vuotta 2015 rintasyöpäseulonnoista tehdyt tutkimukset ja analysoivat niiden tulokset uudelleen. Laatukriteerit täyttäviä satunnaistettuja tutkimuksia löytyi kahdeksan.

Analyysin perusteella rintasyöpäseulonnat ehkäisevät rintasyöpäkuolemia 50–59-vuotiailla ja 60–69-vuotiailla naisilla, mutta eivät alle 50-vuotiailla eivätkä todennäköisesti myöskään yli 70-vuotiailla naisilla.

Käytännössä tulokset tarkoittavat, että mammografian ansiosta kahdeksan kymmenestätuhannesta 50–59-vuotiaasta naisesta ja 21 kymmenestätuhannesta 60–69-vuotiaasta naisesta säästyy rintasyöpäkuolemalta 10 vuoden seurannassa. Pitkälle edenneet rintasyövät vähentyvät seulontojen ansiosta kaikilla yli 50-vuotiailla. Seulonta ei vaikuttanut kokonaiskuolleisuuteen.

Rintasyöpäseulontojen tehokkuus on kyseenalaistettu viime vuosina, mutta nyt julkaistut tulokset puhuvat seulontojen puolesta.

Yhdessä aikaisempien selvitysten kanssa tulokset viittaavatkin siihen, että ainakin viisi- ja kuusikymppisillä naisilla seulonnoista on enemmän hyötyä kuin haittaa.

Osalla naisista mammografiassa havaitaan kuitenkin myös rintamuutoksia, jotka tarkemmissa tutkimuksissa osoittautuvat vaarattomiksi.

Tutkimus julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Kommentoi »