Terve.fi

Usein oireeton rasvamaksa uhkaa suomalaisten terveyttä – näin pidät huolta maksasta

Usein oireeton rasvamaksa uhkaa suomalaisten terveyttä – näin pidät huolta maksasta
Rasvamaksa on Suomen yleisin maksasairaus. Joka neljännen suomalaisen aikuisen maksa on rasvoittunut.
Julkaistu 9.5.2017

Ylipaino ja perimä ovat merkittävimät rasvamaksan aiheuttajat. Normaalipainon säilyttäminen on parasta rasvamaksan ehkäisyä ja laihduttaminen sen tehokkainta hoitoa. Edetessään rasvamaksa voi johtaa pienellä osalla maksakirroosiin ja maksasolusyöpään.

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että elintapoihin liittyvät maksasairaudet lisääntyvät jatkuvasti. Ylipainosta johtuva rasvamaksa uhkaa suomalaisten maksaa jo alkoholia enemmän.

Rasvamaksa voi aiheuttaa maksatulehduksen, sidekudoksen kertymisen maksaan ja jopa maksakirroosin ja maksasyövän. Rasvamaksa on maksasolusyövän tärkein syy.

Maksasyöpä lisääntynyt selvästi

Viimeisen 50 vuoden aikana maksasyöpään sairastuneiden miesten määrä on viisinkertaistunut ja naisten kaksinkertaistunut. Maksasolusyövän riski on sitä suurempi, mitä useampia metabolisen oireyhtymän osatekijöistä henkilöllä on. Rasvamaksa ennakoi myös sydän- ja verisuonitautitapahtumia painosta riippumatta.

- Rasvamaksa on tärkeä todeta ajoissa, koska se etenee yleensä hitaasti ja sen kulkuun voidaan vaikuttaa elintapaohjauksella ja tarvittaessa lääkehoidolla. Jopa kirroosivaiheeseen edennyttä rasvamaksaa voidaan hoitaa vielä esimerkiksi lihavuusleikkauksella, kertoo sisätautiopin professori Hannele Yki-Järvinen Helsingin yliopistosta.

Maksan rasvoittuminen ei yleensä aiheuta oireita ennen kuin maksan toiminta on jo heikentynyt. Siksi se todetaan liian usein vasta myöhäisessä vaiheessa. Tyypin 2 diabeetikoilla on muihin verrattuna nelinkertainen riski saada rasvamaksa.

Varsinkin metaboliseen oireyhtymään ja tyypin 2 diabetekseen sairastuneiden maksan kunto olisi tutkittava säännöllisesti. Diabeteksen vuositarkastuksen yhteydessä olisi hyvä tutkia myös maksan toiminta.

– Osalle normaalipainoisistakin kehittyy rasvamaksa, mutta valtaosa sairastuneista eli 90 prosenttia on kuitenkin ylipainoisia. Kaikille lihavillekaan ei kehity rasvamaksaa, ja alttius saada rasvamaksa on osin geneettistä. Suomalaisista noin 40 prosentilla on geeni, joka altistaa rasvamaksalle.

Rasvamaksaa voi ehkäistä laihduttamalla

Rasvamaksaa voi ehkäistä terveellisillä elintavoilla. Liikunnan lisääminen vähentää maksan rasvoittumista sellaisenaankin, mutta tärkeintä sen hoidossa on painonpudotus.

Ruokavaliosta kannattaa vähentää sokeria eli jättää karkit ja limut kauppaan. Tyydyttyneitä rasvoja kannattaa välttää, mikä tarkoittaa voin ja kovien juustojen sekä kookosrasvan unohtamista.

Tärkeintä on vähentää päivän aikana saatavien kalorien määrää, mutta se on tehtävä turvallisesti eikä liian vähällä energialla. Ihmedieetit eivät puhdista maksaa tai vähennä sen rasvoittumista.

Jos rasvamaksa on edennyt pitkälle, pelkkä elintapojen muutos ei enää riitä, vaan tarvitaan myös lääkehoitoa, äärimmäisessä tapauksessa jopa maksansiirtoa. Sairaalloinen lihavuus ja sydäntauti voivat olla esteenä maksansiirrolle.

Näin pidät huolta maksastasi

  • Vältä ylipainoa ja liiku säännöllisesti.
  • Vähennä tai lopeta alkoholinkäyttö.
  • Varo virushepatiittia.
  • Noudata lääkkeiden annosteluohjeita.
  • Vältä varsinkin ulkomailta tuotuja luontaistuotteita ilman tuoteselostetta.
  • Poimi vain sieniä, jotka tunnistat syötäväksi.

Lähde: Munuais- ja maksaliiton tiedote.

1 kommentti