Sairaudet

Rasvamaksa mahdollisesti kroonisen munuaissairauden riskitekijä

Ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa potevat voivat tuoreen tutkimuksen mukaan olla alttiita sairastumaan myös krooniseen munuaistautiin.

1.12.2017 Terve.fi

Ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa potevat voivat tuoreen tutkimuksen mukaan olla alttiita sairastumaan myös krooniseen munuaistautiin. Riski on sitä suurempi mitä rasvoittuneempi maksa on, tulokset osoittavat. Journal of Hepatologyssa julkaistut tulokset perustuvat 41 000 keskimäärin 49-vuotiaan miehen ja naisen nelivuotiseen seurantaan.

Osallistujilla ei ollut munuaissairautta tutkimuksen alkaessa, mutta seurannan aikana heistä 690 sai diagnoosin. Kun tutkijat selvittivät, kuinka moni näistä potilaista sairasti myös rasvamaksaa, he havaitsivat munuaissairauden kehittyneen rasvamaksapotilaille noin viidenneksen todennäköisemmin. Vertailukohtana olivat samanikäiset, joilla ei ollut rasvamaksaa. Yhteys oli sitä voimakkaampi mitä pitemmälle maksan rasvoittuminen oli edennyt.

Rasvamaksa on aiemminkin yhdistetty munuaissairauden riskiin, mutta nyt julkaistut tulokset lisäävät näyttöä. Tutkijat toivovat, että rasvamaksapotilaita hoitavat lääkärit huomioisivat tulokset potilaidensa hoidossa.

Rasvamaksalla tarkoitetaan rasvan runsasta kertymistä maksasolujen sisään. Maksasolujen rasvoittuminen on usein merkki laajasta aineenvaihdunnan häiriöstä, joka saattaa altistaa mm. diabetekselle, verenpaineen nousulle ja muille sairauksille. Diabetes, ylipaino ja korkea verenpaine ovat myös munuaistaudin riskitekijöitä ja saattavat osittain selittää nyt saatuja tuloksia.

Suomessa vuosittain noin 500 henkilöä joutuu dialyysiin eli keinomunuaishoitoon vaikean munuaistaudin vuoksi. Munuaistauti altistaa myös muille sairauksille, muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille.

Lähde: Journal of Hepatology 2017;67:1274–1280

Lue lisää:

Ei aiheutakaan rasvamaksaa – Suomalaistutkimus kumoaa aiemman epäilyn

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi