Kalsiumin saantisuositus aikuisille on 1000 mg vuorokaudessa. Jos kyseessä on osteoporootikko, annosta voidaan perustellusti jopa kohottaa. Elimistön kyky ottaa vastaan kalsiumia on kuitenkin rajallinen, joten usein annoksen nosto on turhaa.
Kalsiumia saadaan pääsääntöisesti maitotuotteista. Maito juomana on jo hyvä kalsiumin lähde, sillä litrassa maitoa tai piimää rasvapitoisuudesta riippumatta on 1000 mg kalsiumia. Lisäksi tarjolla on kalsium-rikastettuja maitotuotteita sekä tuoremehuja. Juusto sisältää 10 g:ssa 100 mg kalsiumia, eli viisi juustosiivua riittää jo tyydyttämään päivittäisen tarpeemme. Monet kalat kuten silakka, kirjolohi ja sardiini ovat myös hyviä kalsiumin lähteitä.
Kalsiumin tarve
Ikä
Kalsium, mg
Kasvukausi
900
21-60
800
yli 60 – vuotta
800
Raskaus ja imetys
900
Eräiden ruoka-aineiden kalsiumpitoisuuksia
Ruoka-aine
Kalsiumia
mg/100 g
mg/annos
Maitovalmisteet
Maidot (rasvaton, ykkös-, kevyt- ja täysmaito), piimät, jogurtit
120
240/2 dl
Edam 20 -juusto
1 050
105 (viipale/10 g )
Emmentaljuusto
1 000
100 (viipale/10 g )
Raejuusto
80
80/dl
Rahka
120
120/dl
Jäätelö
150
75/dl
Kala
Silakkafilee
70
85/120 g
Kirjolohi
130
155/120 g
Sardiinisäilyke
430
300/85 g:n rasia