Terve.fi

Kalsium

Kalsium
Kalsiumin
Julkaistu 27.3.2006

Kalsiumin saantisuositus aikuisille on 1000 mg vuorokaudessa. Jos kyseessä on osteoporootikko, annosta voidaan perustellusti jopa kohottaa. Elimistön kyky ottaa vastaan kalsiumia on kuitenkin rajallinen, joten usein annoksen nosto on turhaa.

Kalsiumia saadaan pääsääntöisesti maitotuotteista. Maito juomana on jo hyvä kalsiumin lähde, sillä litrassa maitoa tai piimää rasvapitoisuudesta riippumatta on 1000 mg kalsiumia. Lisäksi tarjolla on kalsium-rikastettuja maitotuotteita sekä tuoremehuja. Juusto sisältää 10 g:ssa 100 mg kalsiumia, eli viisi juustosiivua riittää jo tyydyttämään päivittäisen tarpeemme. Monet kalat kuten silakka, kirjolohi ja sardiini ovat myös hyviä kalsiumin lähteitä.

Kalsiumin tarve

Ikä

Kalsium, mg

Kasvukausi

900

21-60

800

yli 60 – vuotta

800

Raskaus ja imetys

900

Eräiden ruoka-aineiden kalsiumpitoisuuksia

Ruoka-aine

Kalsiumia

mg/100 g

mg/annos

Maitovalmisteet

Maidot (rasvaton, ykkös-, kevyt- ja täysmaito), piimät, jogurtit

120

240/2 dl

Edam 20 -juusto

1 050

105 (viipale/10 g )

Emmentaljuusto

1 000

100 (viipale/10 g )

Raejuusto

80

80/dl

Rahka

120

120/dl

Jäätelö

150

75/dl

Kala

Silakkafilee

70

85/120 g

Kirjolohi

130

155/120 g

Sardiinisäilyke

430

300/85 g:n rasia

4 kommenttia