Terve.fi

Tämän takia kasvosi punoittavat, kun juot alkoholia!

Tämän takia kasvosi punoittavat, kun juot alkoholia!
Tunnet varmasti jonkun, jonka kasvot lehahtavat punaiseksi muutaman oluen jälkeen. Nyt ilmiölle on viimein löytynyt selitys, julistaa MensHealth.com.
Julkaistu: 9.1.2015
Tunnet varmasti jonkun, jonka kasvot lehahtavat punaiseksi muutaman oluen jälkeen. Nyt ilmiölle on viimein löytynyt selitys, julistaa MensHealth.com.

Alkoholiallergia tai aineenvaihdunnan häiriö

Punakat kasvot alkoholin nauttimisen jälkeen voivat olla merkki allergisesta reaktiosta. Punoitus voi myös olla ennakkovaroitus tulevista sydänsairauksista, uunituore eteläkorealaistutkimus tietää.
– Kun alkoholin aineenvaihduntatuote asetaldehydiä muodostuu kehossamme, se saa verisuonet supistumaan. Tämä puolestaan heikentää verenkiertoa ja saa kasvot helahtamaan kunnolla punaisiksi, tohtori ja tutkimuspäällikkö Jong-Sung Kim selvittää.
Kaikkien keho ei siis pysty pilkkomaan asetaldehydiä kunnolla.
Reaktion taustalla voi kuitenkin olla myös allergia.
Allergiasta on kyse todennäköisesti silloin, kun punakkuutta ilmenee vain tiettyä alkoholia nauttiessa eikä punoituksen yhteydessä ole muita oireita. Huonovointisuus tai sydämentykytykset puolestaan viittaavat asetaldehydin pilkkomisongelmaan, tutkimus uskoo.
  • Lue lisää asetaldehydin aiheuttamasta syöpäriskistä tästä ja tästä

Punoitus ei ole aivan viatonta

Miehillä, joiden kasvot punakoituivat juomisesta, oli kaksinkertainen todennäköisyys kärsiä tulevaisuudessa korkeasta verenpaineesta kuin niillä, joiden kasvot eivät punoittuneet. Näillä miehillä onkin suurempi riski aivohalvaukseen tai sydänoireisiin.
Tutkittavien viikoittainen alkoholimäärä oli vähintään neljä annosta.
– Syytä voi olla vaikea määritellä, mutta sitä kannattaa yrittää selvittää lääkärin juttusilla, Kim jatkaa.

Runsas juominen riski kaikille

Tutkijat muistuttavat, että ankara juominen voi aiheuttaa kaikille asetaldehydin pilkkomisongelmia ja lopulta kohottaa verenpainetta.
Yli 14 annoksen viikkomäärät ovat vaarallisia. 1-3 viikkoannosta pitää kasvot normaalin värisinä eikä lisää vakavien sairauksien riskiä, tutkijat toteavat.
Lue myös:
6 kommenttia