Terve.fi

Tästä syystä alkoholin juominen saa juoksemaan vessassa

Tästä syystä alkoholin juominen saa juoksemaan vessassa
Alkoholin juominen muuttaa kehon hormonitasapainoa niin, että vessassa juoksemisesta tulee ikävä kierre.
Julkaistu: 14.11.2015
Kaikki baarissa kävijät ovat varmaan huomanneet saman: kun käy illan aikana ensimmäistä kertaa vessassa, siellä saa juosta jatkuvasti. Medical Daily -sivuston mukaan ilmiön takana on alkoholin vaikutus antidiureettiseen hormoniin nimeltä vasopressiini.
Vasopressiini syntyy aivojen hypotalamuksessa, minkä jälkeen sen varastoi ja vapauttaa aivolisäke. Aivolisäkkeessä vasopressiini kontrolloi munuaisista virtsaan vapautuvan veden määrää. Se pidättää munuaisissa terveellisen määrän vettä luomalla munuaisiin läpäistävissä olevan alueen, joka auttaa vettä virtaamaan takaisin verenkiertoon sen sijaan, että se poistuisi kehosta virtsan mukana.

Turha pidätellä

Alkoholi estää vasopressiiniä vapautumasta, mikä aiheuttaa lisääntyneen virtsaamistarpeen sekä nestehukan. Vessassa käyminen siis lisääntyy alkoholia juodessa, mutta koska vasopressiini ei myöskään pysty pidättelemään vettä kehossa, ihminen on janoisempi ja päätyy juomaan enemmän alkoholia – ja kierre on valmis.
Pienikin määrä alkoholia riittää estämään vasopressiinin toiminnan, ja kun jatkaa juomista, vasopressiinin määrä laskee jatkuvasti ja virtsan määrä lisääntyy. Kolmannen tai neljännen juoman kohdalla kehosi luultavasti kirkuu päästä vessaan. Ja jos juot mitä tahansa hiilihapotettua alkoholia, virtsaamisen tarve kasvaa entisestään. Turha siis pidätellä, joudut lopulta kuitenkin ramppaamaan vessassa.
Kommentoi »