Terve.fi

Nämä 8 myyttiä alkoholista eivät pidä paikkaansa

Nämä 8 myyttiä alkoholista eivät pidä paikkaansa
Julkaistu: 9.5.2014

Oli syy sitten mikä hyvänsä, monet alkoholin juojat eivät ota juomistaan vakavasti. Huffington Post otti selvää siitä, mitkä alkoholiin liittyvät myytit eivät pidä paikkaansa.

Myytti 1: Voit juoda yhden alkoholijuoman tunnissa ja silti ajaa vielä kotiin autolla

Moni on varmaan kuullut teorian siitä, että kehomme prosessoi luonnollisesti alkoholijuoman tunnissa. Todellisuudessa siihen kuluu kuitenkin ennemminkin kaksi tuntia. Alkoholin keskimääräinen aineenvaihdunta on noin 0,1 g alkoholia kehonpainon kiloa kohden tunnissa. 70-kiloisella henkilöllä maksa polttaa alkoholia tunnissa 7 g eli vähän yli puolet yhden ravintola-annoksen alkoholista. Useimmilla ihmisillä yhden juoman juominen tunnissa tarkoittaa sitä, että heistä tulee joka tunnin jälkeen vain humalaisempia.

Myytti 2: Jos sinun tarvitsee, voit selvitä nopeasti

Mikään ei nopeuta selviämisprosessia – ei kuuma kupillinen kahvia eikä kylmä suihku. Kofeiinista saattaa itse asiassa olla enemmän harmia kuin hyötyä. Se on stimulantti, ja sen takia sen ja alkoholin juominen yhtä aikaa piristää ihmistä, mutta hän on samaan aikaan myös humalassa. Virkeyden vuoksi henkilö saattaa kuitenkin luulla olevansa selvempi kuin todellisuudessa on. Tämä voi johtaa riskialttiimpaan käytökseen ja vaarallisiin valintoihin.

Myytti 3: Kun käy ensimmäisen kerran wc:ssä, siellä saa juosta koko ajan

Alkoholin juominen todellakin lisää tarvetta käydä vessassa, koska se ehkäisee vasopressiini-nimisen hormonin tuotantoa, mikä tarkoittaa sitä, että virtsarakkoon kulkee enemmän nestettä kuin yleensä. Alkoholi on myös diureetti, joten sitä juodessamme kehomme jokaisesta solusta puristuu enemmän vettä ulos kuin normaalisti. Tämä ylimääräinen neste kulkeutuu myös virtsarakkoon. Äkkiä joutuukin juoksemaan vessaan, ja kun juomista jatkaa, vessassa käynnin tarve lisääntyy. Mutta tällä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä sen kanssa, kuinka kauan ensimmäistä vessakäyntiä lykkää.

Myytti 4: Olutta ennen viinaa – infernaalinen krapula

Todellisuudessa karmaiseva krapula johtuu juodun alkoholin määrästä eikä siitä, missä järjestyksessä alkoholijuomia on juonut. Kuvio on usein se, että ihmiset aloittavat juomisen oluella ja siirtyvät sitten viinaan illan loppupuolella. Monesti he uskovat, että viina on aiheuttanut heille krapulan. Oluen ja viinan sekaisin juomisella ei kuitenkaan ole merkitystä sille, millainen krapula seuraavana aamuna on.

Myytti 5: Oluen juominen aiheuttaa kaljamahan

Näin voi toki käydä – mutta sama pätee mihin tahansa, mitä syö tai juo älyttömissä määrin. Stereotyyppinen kaljamaha on merkki siitä, että jokin on mennyt överiksi, mutta ei välttämättä juuri oluen juominen. Useimmat kaljamasut ovat syntyneet siksi, että henkilö on kerännyt kehoonsa liikaa kaloreita mistä tahansa lähteestä, luultavasti myös kaljasta.

Myytti 6: Yömyssy auttaa nukkumaan

Drinkki ennen nukkumaanmenoa voi auttaa nukahtamaan, mutta pitkäkestoista unta se ei edistä. Vuonna 2013 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että alkoholi häiritsee REM-unta, jolloin ihminen viettää vähemmän aikaa tässä elintärkeässä unen vaiheessa.

Myytti 7: Pekoni-, muna- ja juustoaamiainen palauttaa olon normaaliksi

Kaikilla juhlijoilla on oma lempiruokansa krapulan hoitoon, mutta todellisuudessa merkitystä on enemmän sillä, mitä syö tai juo ennen juomista tai sen aikana. Jos syö ennen juomista tai sen aikana, ruoka ehkäisee alkoholin imeytymistä kehoon, eikä ihminen päihdy niin voimakkaasti. Ei ole kuitenkaan olemassa tutkimustuloksia, jotka tukisivat tiettyjen ruokien parantavaa vaikutusta krapulaan.

Myytti 8: Sammuminen ei ole niin iso juttu

Olemme kaikki kuulleet jonkun kaverimme tai tuttumme kehuskelevan sillä, kuinka hän on herännyt jostakin tuntemattomasta paikasta kovan ryyppyillan jälkeen. Useimmiten nämä ihmiset eivät pidä sammumista vaarallisena asiana. Kyse on kuitenkin alkoholimyrkytyksestä, jolla tarkoitetaan sitä, että kun ihminen on juonut riittävästi alkoholia, hänen keskushermostonsa toiminta estyy ja keho lopettaa tietyt toiminnot. Meidät hengissä pitävät refleksit, kuten yskiminen, yökkääminen ja hengittäminen, saattavat lakata kokonaan. Tämä voi aiheuttaa suoraan kuoleman, tai kuten useimmissa tapauksissa, saa oksentavan ihmisen hengittämään oksennusta ja hukkumaan. Ihmisten olisi tärkeä tiedostaa, kuinka paljon he juovat, eikä altistaa itseään tällaisille tilanteille.

Lue lisää:

5 kommenttia