Sairaudet

Lasillinen päivässä voi altistaa eteisvärinä-rytmihäiriölle

Pitkäaikainen alkoholinkäyttö voikin aiheuttaa haitallisia sydänmuutoksia ja altistaa eteisvärinä-rytmihäiriölle. Lue lisää.

26.9.2016 Terve.fi

Kohtuullista alkoholinkäyttöä pidetään turvallisena ja jopa terveellisenä, mutta tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan pitkäaikainen alkoholinkäyttö saattaa edistää myös haitallisia sydänmuutoksia ja altistaa eteisvärinä-rytmihäiriölle.

Osana tutkimusta tutkijat kuvasivat 5 200 keskimäärin 56-vuotiaan yhdysvaltalaisen sydämet ultraäänellä ja havaitsivat tutkittavien vasempien sydäneteisten olevan sitä suurempia mitä enemmän osallistujat joivat alkoholia.

Myös riski sairastua eteisvärinään seurannan aikana suureni 5 prosenttia jokaista päivittäin nautittua alkoholiannosta kohden. Sydäneteisen suurentuminen myös selitti merkittävän osan havaituista eteisvärinöistä.

Yhdysvaltalaisten tulokset kuvastavat alkoholin kahtalaisia sydänvaikutuksia, jotka ovat positiivisia tai negatiivisia riippuen siitä, mitä oireita painotetaan. Kohtuukäyttö saattaakin samaan aikaan suurentaa eteisvärinän vaaraa ja ehkäistä esimerkiksi sydäninfarkteja.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Lähde: Journal of the American Heart Association 2016;5:e004060

Lue lisää:

Mistä tiedän, että minulla on eteisvärinä (flimmeri)?

Aspiriini tehoaa eteisvärinään

Eteisvärinä: Ablaatio palauttaa tehokkaasti normaalirytmin

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi