Terve.fi

Aspiriini tehoaa eteisvärinään

Aspiriini tehoaa eteisvärinään
Aivohalvaus on kaikkein huolestuttavin eteisvärinän aiheuttama komplikaatio. Kun sydämen eteiset eivät supistu riittävän tehokkaasti, veri voi pakkautua niihin. Hitaasti virtaavalla verellä on taipumus hyytyä.
Julkaistu 9.12.2009

Päästessään verenkiertoon tällainen verihyytymä voi aiheuttaa aivoinfarktin tukkiessaan aivoja huoltavan valtimon. Veren hyytymistä vähentävä lääke, kuten esimerkiksi varfariini, on paras ase verihyytymien muodostumista vastaan. Monet potilaat eivät kuitenkaan voi käyttää varfariinia verenvuotoriskin tai varfariinin ja muiden lääkkeiden mahdollisten yhteisvaikutusten takia. Heillä hoidon kulmakiven muodostaa aspiriini. Se ehkäisee aivohalvauksia, tosin ei yhtä hyvin kuin varfariini. Aspiriiniin lisätty klopidogreeli saattaa parantaa tilannetta.

Isossa kansainvälisessa ACTIVE-tutkimuksessa aspiriinin ja klopidogreelin yhdistelmä ehkäisi pelkkää aspiriinia paremmin eteisvärinäpotilaiden aivohalvauksia potilailla, jotka eivät voineet käyttää varfariinia. Neljän vuoden aikana aspiriinia ja klopidogreeliä saaneista potilaista 7,8 %:lla oli ilmennyt aivohalvaus, mutta pelkkää aspiriinia saaneista 10,8 %:lla. Yhdistelmähoidon varjopuolena havaittiin enemmän verenvuoto-ongelmia kuin monoterapiassa (New England Journal of Medicine 2009;360:2066-2078).

Jos potilas kärsii eteisvärinästä eikä voi tai halua käyttää varfariinia, aspiriini on paras vaihtoehto. Klopidogreelin lisääminen aspiriinin rinnalle tehostaa tätä hoitoa. Yhdistelmä ei kuitenkaan sovellu kaikille potilaille, etenkään verenvuoto-ongelmista kärsiville. Se on kuitenkin hyvä vaihtoehto tilanteissa, joissa potilaan on lääkärinsä kanssa huolellisesti punnittava hyötyjä ja riskejä.

Copyright © 2009 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.

 

Kommentoi »