Terve.fi

Ablaatio palauttaa tehokkaasti normaalirytmin

Ablaatio palauttaa tehokkaasti normaalirytmin
Ablaatio on leikkaus, joka auttaa tehokkaasti sydämen eteisvärinään. Lue milloin siitä on hyötyä ja miten se tehdään.
Julkaistu 10.4.2014

Eteisvärinä-rytmihäiriötä potevien rytmihäiriö voidaan korjata erityisellä ablaatioleikkauksella. Monille potilaille ablaatio tehdään jonkin muun sydänleikkauksen yhteydessä, mutta menetelmän hyödyistä ei ole ollut selvää käsitystä.

Korjatakseen tilanteen australialaistutkijat päättivät tehdä meta-analyysitutkimuksen, jossa he analysoivat uudelleen 16 laatukriteerit täyttävän tutkimuksen aineistot. Tutkimuksissa ablaation sydänleikkauksen yhteydessä saaneita eteisvärinäpotilaita verrattiin eteisvärinäpotilaisiin, joille tehtiin vain sydänleikkaus.

Vuoden kuluttua leikkauksista ablaatioryhmäläisten sydämet olivat normaalirytmissä lähes seitsemän kertaa todennäköisemmin kuin verrokkiryhmäläisten, analyysi osoitti. Potilaat eivät eronneet muilta osin.

Ablaatiossa sydämen eteisten sähköistä toimintaa sekoittavia eteislihassäikeitä eristetään, jolloin sähköinen aktiivisuus säilyy järjestyneenä. Toimenpide tehdään yleensä sydämeen laitettavan katetrin avulla.

Suomessa ablaatioita tehdään lähinnä potilaille, joiden eteisvärinä on voimakasoireinen eikä reagoi lääkehoitoihin. Ablaatioon liittyy vähemmän haittavaikutuksia kuin lääkkeisiin, mutta ne ovat vakavampia.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Heart-lehdessä.

Lähde: Heart 2014

Lue lisää eteisvärinästä:

Kommentoi »