Terve.fi

Hyytymisen estolääkitys näyttää ehkäisevän myös eteisvärinäpotilaiden sydäninfarkteja

Hyytymisen estolääkitys näyttää ehkäisevän myös eteisvärinäpotilaiden sydäninfarkteja

Lääkkeet vähentävät eteisvärinä-rytmihäiriöpotilaiden riskiä sairastua aivoverenkiertohäiriöihin ja sydäninfarktiin. [node:summary]
Mainos

Veren hyytymistä vähentävät lääkkeet ovat keskeinen osa eteisvärinä-rytmihäiriötä potevien hoitoja. Lääkkeiden ansiosta potilaiden riski sairastua aivoverenkiertohäiriöihin pienenee, mutta samalla pienenee myös sydäninfarktien riski, tuore tutkimus vahvistaa.

Tämän tanskalaisen rekisteriseurantaan perustuvan tutkimuksen mukaan sydäninfarktien riski pienenee paremmin varfariinilla kuin ASA-lääkkeillä eli asetyylisalisyylihapolla. Aivoverenkiertohäiriöt ja sydäninfarktit ovat yleisiä eteisvärinäpotilaiden sairauksia, joten niiden ehkäiseminen on hyvin tärkeää.

Tulosten perusteella varfariinilääkitys on sydäninfarktien ehkäisyssä parempi kuin pelkkä ASA-lääkitys, mutta myös parempi kuin ASA:n ja varfariinin yhdistelmä. Yhdistelmälääkitykseen liittyi myös selvästi suurempi verenvuotojen riski, tulokset osoittavat.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä, ja siihen osallistui 72 000 eteisvärinädiagnoosin juuri saanutta keskimäärin 75-vuotiasta tanskalaista. Osallistujista 52 prosenttia sai varfariinia tai muuta k-vitamiiniantagonistia, 35 prosenttia ASA-lääkitystä ja loput yhdistelmälääkitystä. Tutkimusasetelmaan liittyy virhelähteitä, joten tulokset ovat vain viitteellisiä.

Lähde:

Journal of the American College of Cardiology -lehti

Lue lisää:

Lihavuus varmistumassa eteisvärinän riskitekijäksi

Eteisvärinä on suurempi sydäntautiriski naisille

Lasillinen päivässä voi altistaa eteisvärinä-rytmihäiriöille

Eteisvärinä-rytmihäiriö voi heikentää muistia

Julkaistu: 11.7.2017