Terve.fi

Eteisvärinä-rytmihäiriö voi heikentää muistia

Eteisvärinä-rytmihäiriö voi heikentää muistia
Eteisvärinä-rytmihäiriötä potevien muisti ja muut mielentoiminnot saattavat heikentyä sairauden myötä, vaikka he eivät sairastuisi varsinaiseen aivoinfarktiin.
Julkaistu: 10.5.2012

Eteisvärinä-rytmihäiriötä potevien muisti ja muut mielentoiminnot saattavat heikentyä sairauden myötä, vaikka he eivät sairastuisi varsinaiseen aivoinfarktiin. Lisäksi eteisvärinä vaikeuttaa päivittäisten askareiden hoitoa niin, etteivät iäkkäät potilaat enää pärjää ilman apua.

Kanadalaistutkijoiden havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä vaikka eteisvärinään on yhdistetty samanlaisia haittoja aiemminkin, tutkimuksista on jäänyt epäselväksi johtuvatko vaikutukset eteisvärinästä vai aivoinfarkteista, joille eteisvärinä altistaa, ja jotka myös heikentävät muistia.

Tulokset julkaistiin Kanadan lääkäriliiton CMAJ-lehdessä, ja niiden perusteella viiden vuoden seurannan aikana noin kolmannes eteisvärinäpotilaista koki kognitiivisten mielentoimintojen heikentymistä, fyysisen toimintakyvyn selvää heikkenemistä tai joutui pitkäaikaiseen laitoshoitoon. Muista osallistujista niin kävi vain neljännekselle. Eteisvärinä liittyi myös suurentuneeseen riskiin sairastua dementiaan.

Tutkimukseen osallistui 31 000 keskimäärin 67-vuotiasta miestä ja naista, joista noin tuhat sairasti eteisvärinää tutkimuksen alkaessa. Viisivuotisen seurannan aikana sairastuneiden määrä kasvoi kahdellatuhannella.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: CMAJ 2012

Copyright Duodecim 2012

Kommentoi »