Terve.fi

Hepatiitti kuivuneesta verestä

Terveydenhoitaja

Mia Astikainen
Julkaistu 28.2.2018

Kysymys:

Hei! Voiko kuivuneesta verestä saada B tai C hepatiitti tartunnan jos sitä on lakanoissa ja nukkuu alasti? Netissä on ristiriitaista tietoa hepatiittiin säilymisestä kuivuneessa veressä ja pinnoilla. Jossain sanotaan että voi säilyä tunteja, joissain että useita päiviä. Toisaalta sanotaan että kuivuneesta verestä ei voisi kuitenkaan saada tartuntaa. Kellään lakanoissa nukkuneista ei pitäisi olla mahdollisuutta kantaa hepatiittia, mutta asia mietityttää silti. Sanotaan myös, että syljestä on hyvin epätodennäköistä saada hepatiittitartuntaa, mutta tämä on siis mahdollista?

Vastaus:

Hei! Kuivuneesta verestä on käytännössä mahdotonta saada hepatiitti-infektiota. Tartuntaan tarvitaan limakalvokosketus tai viilto- tai pistohaava, johon joutuu hepatiittiviruksia sisältävää verta. Käytännössä tämä tarkoittaa yhdyntää tai saastuneen neulan tai teräaseen pistoa tai viiltoa. Kaikki hepatiittia sairastavan ruumiinnesteet (veri, sperma, emätinerite, sylki jne.) sisältävät viruksia. Hepatiitti ei kuitenkaan tartu esimerkiksi suudellessa. Teoriassa hepatiitti voi tarttua näin, jos suun limakalvot ovat rikkoutuneet ja vuotavat verta. Tähän tarvittaisiin kuitenkin normaalia intohimoisempi suudelma, jossa suun sisällä olevat limakalvot koskettavat toisiaan. Mutta yhteenvetona sanoisin kuitenkin, että hepatiitti ei tartu lakanoista tai tavallisessa jokapäiväisessä sosiaalisessa kanssakäymisessä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.