Terve.fi

aortan laajentuma

Professori, Lääketieteen tohtori, Kirurgi

Jari Laurikka
Julkaistu 7.3.2018

Kysymys:

olisiko syytä ultratutkimukseen ja missä,koska ajoittain pistää sydämen yläpuolella.Aiemmin olen arvellut piston olevan keuhkoissa.Kolesterolilääkitys on.Veljeni kuoli 67 vuotiaana aortan repeämään.V 2016 kävin ambulanssilla poliklinikalla sydänoireiden ,ylävatsavaivojen takia.Verikoe näytti ,ettei ole sydänperäinen.Oli närästysvaiva.Tällöin verenpaine oli ikää vastaava:kun viikon mittauksessa se tutkittiin.Ei lääkitystä. Verenpaine oli pari päivää sitten keskiarvoltaan 133-138/73-86 p 61,Somac lääkettä otan silloin tällöin.Ruokavaliota pyrin noudattamaan.Päänsärkyä on ja joskus huimausta ja väsyttävää oloa.Olen puolisoni omaishoitaja.Liikuntaa harrastan.

Vastaus:

Kysymyksessänne ei ilmennyt ikäänne. Jos olette yli 30 v tai aortassanne on jo todettu otsikossa mainitsemanne laajentuma, on kipuoire tärkeä selvittää ja vahva syy käydä lääkärin vastaanotolla. Sydämen ultraäänitutkimuksia tekevät kardiologit keskussairaaloiden tai yksityislääkäriasemien vastaanotoilla. Siinä tutkimuksessa näkyy aortaverisuonen alkuosa, mutta valitettavasti koko nouseva aorta tai sen kaari ei hahmotu kuin TT-kuvauksessa, johon tarvitaan yl. lääkärin lähete. Suvussa esiintynyt aortanrepeytymä altistaa aortapullistuman vaaralle ja siksi tutkimukset (aortan TT- kuvaus ja jos sydänasioita kivun osalta epäillään myös kardiologin tekemä sydämen ultraäänitutkimus) mielestäni on teille veljenne sairauden takia hyvin perusteltuja. Normaalitkaan verikokeet tai verenpaineen arvo eivät poissulje aortan laajentumaa sairautena.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.